Ters iyontoforez yöntemiyle non-invaziv kan şekeri ölçümü
Non invasive glucose monitoring with reverse iontophoresis method
- Tez No: 223551
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET KORÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Bioengineering, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Kan Sekeri Ölçümü, Non-invazif ölçüm, iyontoforez, tersiyontoforez, Blood Glucose Measurement, Non-invasive Measurement, Iontophoresis, Reverse -Iontophoresis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Buradaki tez çalısmasındaki amaç, endojen maddelerden biri olan insan kan sekerininnon-invazif bir metodla ölçülmesine olanak saglayan, ters-iyontoforez teknigiyle çalısanbir ölçüm cihazı gelistirmektir. Bu amaç dogrultusunda, tezin ilk bölümündeiyontoforez ve ters iyontoforez hakkında temel teknik bilgiler verilmis ve bu tekniklereiliskin detaylar ele alınmıstır ve ters iyontoforeze giris yapılmıstır. Ayrıca aynı bölümde,ters iyontoforezde en büyük etkenlerden birisi olan derinin empedansı ele alınmıs vederi empedans modelleri ortaya konulmustur. kinci bölümde, söz konusu tersiyontoforez sisteminde kullanılacak düsük maliyetli düsük güç tüketen ve minyatür birdogru akım kaynagı gelistirilmistir. Bu akım kaynagının yapısı ve devre analiziincelenmis ve amaçları anlatılmıstır. Üçüncü bölümde ters iyontoforez sistemi için birlaboratuvar modeli gelistirilmis, ters iyontoforezi etkileyen sartlar ve parametreleriincelenmis ve deney sonuçlarıyla birlikte parametrelerin etkileri detaylı olarakanlatılmıstır. Bunların arkasından, kan sekerinin sistem içerisinde ölçülmesine olanaksaglayan enzimatik bir biyosensör teorik olarak incelenmistir. Son olarak dördüncübölümde teze iliskin sonuçlar verilmis ve cihazın gelistirilmesine yönelik bazı önerilerdebulunulmustur.
Özet (Çeviri)
The goal in this study is , to develop a glucose measurement device which monitors theglucose levels in the blood non invasively. In the scope of this goal, in the first chapter ofthe thesis, it was given basic technical information about iontophoresis and reverseiontophoresis and decribed details related to these techniques, and was maken abeginning to iontophoresis. In additon this, skin impedance model which is on of themost effective factor in reverse iontopohoresis was reviewed and skin impedance modelsare described. In the second chapter, a miniature, low cost, low power direct currentsource was implemented that will be used in the future for reverse iontophoresis system.The structure and circuit analysis of this current source was investigated and goals areexplained. In the third , an in vitro model has been developed for reverse iontophoresissystem and the conditions and parametres that affect reverse iontophoresis has beenexplained with laboratory results. In addition to this, to measure the glucose that wasextracted during iontophoresis a biosensor development has been advised theorically..Consequently, in the fourth chapter the conclusion of this thesis is given and somesuggestions are proposed.