Saf Ti ve TiN kaplamaların alkali çözeltilerde anodizasyonu ve karakterizasyonu
Anodization and the characterization of pure titanium and TiN coatings in alkaline solutions
  1. Tez No: 223552
  2. Yazar: İZGEN GİZEM BALKAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÜRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TiNxOy, Titanyumun Alkali Anodizasyonu, Raman Spektroskopisi, TiNxOy, Alkaline Anodization of Titanium, Raman Spectroscopy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalısmanın amacı, titanyum metalinin alkali çözeltide yapılan anodizasyonu sonucu TiO2 anataz formunda fotokatalitik yüzey olusturarak anodizasyon parametrelerinin belirlenmesidir. Çalısmanın içinde, TiN kaplı numunelerin aynı kosullarda anodizasyonu sonucu titanyum oksinitrürlerin olusumu ile gün ısıgında fotoaktif davranıs gösteren kaplamalar elde etmek de amaçlanmıstır. Alkali çözeltilerde yapılan titanyum anodizasyonuna ait prosedürler gelistirilmemistir. Alkali çözeltilerde anodik oksidasyon olusum potansiyeli asit çözeltilerden daha düsük degerlerdedir. Ancak, yüksek kristalin yapılı filmler elde etmek için uzun süreler gerekmektedir. Çünkü anodizasyon hızı asit elektrolitten daha düsüktür. Titanyumun yüksek alkali çözeltilerde yapılan anodizasyonu sonucu poröz titanyum dioksit filmleri elde edilir. TiO2 filmlerinin anataz formu UV ısık altında yüksek fotokatalitik aktivite gösterir. TiO2 filmlerinin N katkılandırılması ile absorbsiyon kenarları UV bölgeden görünür ısık bölgesine kayar. Literatürde N katkılandırılmıs TiO2 ya da titanyum oksinitrür olarak adlandırılan filmler görünür ısık altında yüksek fotokatalitik aktivite gösterirler. Bu amaçla, Ti ve TiN kaplı numuneler 10-70V aralıgında degisen potansiyel degerlerinde, 0.1M KOH çözeltisinde anodize edilmislerdir. Anodize edilmis numunelerin karakterizasyonu micro-Raman spektroskopisi ve XRD ile yapılmıstır. Filmlerin yüzey pürüzlülükleri ve topografileri optik profilometre ile degerlendirilmistir. TiNxOy filmlerinin temas açıları temas açı ölçer ile ölçülmüs ve yüzeyde degisen N-O kompozisyonları için EDS analizleri kullanılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, is to obtain photocatalytic surface in anatase form of TiO2 as a result of Ti anodization in alkaline solution and to determine the parameters of anodization. Another aim of this study is to obtain titanium oxynitride as a result of TiN anodization with same parameters that exhibit photoactive properties under visible light. The procedures of anodic oxidation is well-known for many metals, but in the case of titanium in strong alkaline solutions procedures are not well developed. The oxidation potential in alkaline solution is lower than in acid solution. But, it takes long times to produce high crystalline films in case the anodic potantial rate is lower in alkaline electrolytes than in acid electrolytes. Anodic oxidation of titanium in highly alkaline solutions yield porous titanium dioxide films. The anatase form of TiO2 films have high photocatalytic activity by UV light. The incorporation of nitrogen into TiO2 extends the absorption edge of TiO2 from UV to visible region. Named in literature as nitrogendoped titanium oxide or titanium oxynitride (TiNxOy) films exhibit high photocatalytic under visible light. For this aim, Ti and TiN coated samples were anodized in 0.1M KOH at different potential values between 10-70V. The characterization of the anodized samples were performed by micro-Raman spectroscopy and XRD. The roughness and topography of the film surfaces were evaluated by optical profilometer. The contact angles of the TiNxOy films were measured using contact angle-meter. EDS analysis were used for the differences of N-O compositions on the TiNxOy surfaces.