Sodyum borsilikat camlarından yüksek silikalı camların üretimi
Production of high silica content glass from sodium borosilicate glasses
- Tez No: 223577
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDEM DEMİRKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Vycor Camı, Poroz Cam, Vycor Glass, Porous Glass
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalısmada, alkali bor silikat camlarından bir tanesi olan Vycor Camının üretim asamalarıarastırılıp, Vycor Camının elde edilmesinde kritik rol oynayan ısıl islem ve liç islemikademelerinin belirleyici parametreleri incelenistir. Belirleyici parametreler sırası ile ısıl islemsıcaklıgı, ısıl islem süresi, liç çözelti hacmi, konsantrasyonu ve liç çözeltisinin bilesimi olarakarastırılmıstır. Isıl islem sonucu meydana gelen faz ayrısmasının sonucunda liç islemi ileyapıdan tercihli olarak çözünerek ayrılan alkalice zengin bor fazının çözeltiye alınması ile camyüksek oranda silika içeren bir poroz cam yapı olarak kalmıstır. Yapılan deneyler vearastırmalar sonucunda yüzde agırlık kaybı olarak cam numuneler incelendigi zaman yapıdamaksimum oranda silika ihtiva eden camı elde etmek amaç olarak alınmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study investigating the Vycor Glass?s process steps certain critical parameters ofheat treatment and leaching procedure. The crucial parameters investigated in thisstudy are the temperature of heat treatment, the time of heat treatment, the volume ofthe leaching solution, its concentration and the combination of the leaching solution.After the heat treatment of the glass phase separation takes place and afterwardsleaching involves the removal of the soluble constituents from the heat treated glass. Theinteraction of the acid solution with the glass leads to the gradual removal of the solubleconstituents, leaving behind a porous high silica structure commonly known as porousglass. The aim in this study is to have the most silica content glass by comparing theweight loss percentage.