İkincil altın kaynaklarıdan altın geri kazanım ve rafinasyon prosesinin optimizasyonu
Optimization of recycling and refining process from secondary gold sources
  1. Tez No: 223576
  2. Yazar: BARIŞ ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERVET TİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Altın rafinasyonu, ifraz, redüksiyon, Gold refining, recycling, reduction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Altın eski çaglardan beri insan oglu için güç ve zerafet simgesi sayılmıs ve bu yüzden de çok yüksek miktarlarda kullanılmıstır. Bu yüksek talebin karsılanabilmesi için çok büyük miktarlarda üretim yapılmakta ve üretim sırasında çesitli oranlarda altın içeren atıklar olusmaktadır. Bu çalısmanın amacı; ülkemizde altın geri kazanımı sırasında çevresel faktörler hiçe sayılarak ve ilkel metotlar kullanılarak, altın kaybı pahasına uygulanan yöntemlere alternatif bir proses gelistirmek ve optimizasyonunu saglamaktır. Çalısmada karmasık yapısı dolayısıyla geri kazanım isleminin zor oldugu cila ramatından altının tekrar elde edilmesi amaçlanmaktadır. Yapılan deneysel çalısmalar neticesinde; altının kral suyu ortamında çözümlendirilmesi için, 60-100 °C sıcaklık aralıgında saf altın ve beyaz, kırmızı ve yesil altın alasımları ile çalısılmıs ve uygun klorik ve nitrik asit oranları belirlenmistir. Çalısılan asit miktarlarına göre çözümlendirme süresi 2 - 2,5 saat aralıgında degismektedir. Kral suyunu olusturan asit miktarları ve oranları belirlendikten sonra sodyum bisülfit kullanılarak çöktürme deneyleri yapılmıstır. Optimum bisülfit miktarında, çözümlendirmede fazla klorik ve nitrik asit kullanımının çökme verimine etkisi incelenmistir. Elde edilen bu veriler daha sonra yarı endüstriyel bir sistemde denenerek proses sartlarının üretime uyarlanması saglanmıstır. Ramatın atık olarak kompleks bir yapıda olması altın içeriginin belirlenebilmesi için uygun numune alınmasını imkansız hale getirmektedir. Bu sorunu giderebilmek ve analiz yapılmaya uygun numune almayı saglayabilmek amacıyla ramat külüne ön islemler uygulanmıs ve kül homojen hale getirilmis, numune alma bu islemleren sonra gerçeklestirilmistir. Sürekli çalısan bir sistemin dizaynı ve bütün deneysel çalısmalar neticesinde elde edilen veriler ile altın için uygun bir geri kazanım prosesi olusturulmustur.
Özet (Çeviri)
Gold has been utilized as the symbol of power and elegance; therefore, it has been used at enormous amount in jewellery since ancient times. In order to be able to satisfy this continuously high demand, large amount of jewel has been produced and during the production process, wastes containing different ratios of gold are formed. The aim of this study is to develop and optimize an alternate process to the primitive methods in which the environmental factors are disregarded and extreme gold losses are not taken into account. As the result of the experiments, the convenient acid ratios were identified with a view to form the aqua regia to dissolve the pure gold and white, red and gren gold alloys in the interval of 80-100 °C. According to the acids amounts that were tried in the experimental studies indicate the dissolution period between 2 and 2,5 hours. Chemically precipitation stage followed the aqua regia dissolution after determining the optimum acid ratio. Later on, the effects of the excess amounts of hydrogen chloride and hydrogen nitride on the precipitation stage are studied . The adaptation of the process conditions to industrial production was provided by studying the data obtained in a semi-industrial system. Polishing powders has complex structure as a waste that makes sampling to obtain the included gold amount and this complexity makes analizing impossible. In order to eliminate this problem and to provide sampling convenient to be able to analyse, pretreatment was applied to the polishing powder?s ash to homogenize, and sampling was performed after all this procedure. As the result of the designing a continuous operating system and the data gained from the experimental studies, a recycling process was generated.