Kıyı alanlarının yeniden geliştirmesinde turizmin rolü- Galataport örneğinde yapılabilirlik analizi
The role of tourism in waterfront redevelopment projects- feasibility analysis of Galataport project
  1. Tez No: 223580
  2. Yazar: ZEYNEP ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FERHAN GEZİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden Geliştirme, Kıyı Alanı, Finansal Fizibilite, Turizm, Redevelopment, Waterfront, Financial Feasibility, Tourism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kıyı alanları yüzyıllar boyunca insanoğlu için önemli olmuştur. Farklı kullanımlarınolduğu bu alanlarda en önemli fonksiyonlardan biri limandır.Gelişen teknoloji, değişensosyo-ekonomik ve coğrafi değerlerin sonucunda, liman faaliyetleri 20. yy'ın ikinciyarısından itibaren şehir dışı alanlara doğru kaymaya başlamıştır. Şehirlerin en değerliparçasında yer almış olan liman alanlarının terkedilmesi sonucunda atıl ve çöküntüalanı haline gelen bölgeler ortaya çıkmıştır.Şehir alanın beliri bir bölgesinde yer alan, ancak çöküntü haline gelen ve şehri biranlamda tehdit eden söz konusu alanların tekrar şehre kazandırılması amacıyla çeşitliprojeler geliştirilmiştir. Konum ve önemi, yeniden geliştirmenin sebepleri, projelerinorganizasyonları ve finansmanları açısından dünyadaki gerçekleşmiş projelerincelenmiştir. İstanbul'da planlanan Galataport Projesine yön vermesi açısından karmakullanımlı projelerdeki turizm fonksiyonun rolü detaylı olarak araştırılmıştır.Galataport örneğinde, yapılabilirlik analizine yönelik olarak, iskonto edilmiş 10 yıllıknakit akışı yöntemiyle finansal fizibilite çalışması hazırlanmıştır. Buradaki amaç;finansman açısından yatırımcının projeye girmesini sağlayabilmek için projeninverimliliğini ve net bugunkü değerini yatırımcının getiri beklentisi açısından ölçmektir.Nakit akışının sonucunda yatırımcının turizmin önemli rol oynadığı yeniden geliştirmeprojesine girebileceği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Waterfronts has been important for humankind during centuries. One of the differentland uses in waterfront areas is the ports. As the result of the development of thetechnology and the change of socio-economical and geographical issues, the portfacilities has started to move out of the city in the second half of the 20th century. Afterthe abondement of the ports which used to exist in the most valuable area of the city,there occured inactive and blighted areas.Projects have been developed in order to gentrfy these areas which exists in a certainspot in the city however has become an inactive and also a thread for the city in a way.Previous projects (that has been accomplished) has been examined in matters of locationand importance; the reasons of development; organization and finance. In order to leadthe Galataport Project which is planned in Istanbul, the role of the tourism function inmixed-use projects has detailly been analysed.In the example of five-star hotel in the Galataport Project, a financial feasibilityprogramme has been prepared with the 10-year discounted cash flow methode for thefeasibility analysis. The goal here is to measure the profitability and the net presentvalue of the project according to the investors expectations and in order to have theinvestor join the project. The only probability for the investor to join the waterfrontredevelopment project which tourism plays an important role as a catalyst is accordingto the result of cash flow.