Planlamanın gayrimenkul yatırımlarına etkisinin, en etkin ve verimli kullanım analizi ile değerlendirilmesi
An evaluation of the effects of urban planning on real estate investment with the highest and best use analysis
- Tez No: 223624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAN GEZİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Gelistirme, Kentsel Dönüsüm, Kartal, Real Estate Development, Redevelopment, Kartal
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalısmada, en etkin ve verimli kullanım analizi kullanılarak, arazi kullanım kararlarının gayrimenkul degerlerine etkisi incelenmistir. Çalısmada, planlama otoriteleri ve plan hiyerarsisini, gayrimenkul gelistirme süreci ve oyuncuları açıklanmıstır. Ayrıca, gayrimenkul degerleme yöntemleri ve en etkin ve verimli kullanım analizi açıklanmıstır. stanbul, Kartal ilçesi içerisinde bulunan sanayi alanlarının dönüsüm konusu ele alınmıs, bölgenin planlama durumu incelenerek, uluslar arası mimarların kentsel dönüsüm alanına yönelik projeleri degerlendirilmistir. Bu alanda bulunan bir arsa ele alınarak, en etkin ve verimli kullanım analizi ile arazi kullanım kararlarının gayrimenkul degerine etkisi arastırılmıstır. Çesitli varsayımlara dayanan en etkin ve verimli kullanım analizi kapsamında konu arsa üzerinde konut, ofis, konut+ofis ve konut+alısveris merkezi gayrimenkul modelleri degerlendirilerek, mülk için en etkin ve verimli kullanımın konut+alısveris merkezi oldugu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study using the highest and best use analysis, effects of land use decision on real estate valuation is examined. Also, urban planning authorities and plan hierarchy with real estate development process and players are explained. In addition to this, real estate valuation methods and the highest and best use analysis is explained. Urban redevelopment process in former industrial area in Kartal discussed and the projects prepared by international architects are evaluated. In the land located on Kartal Redevelopment Area, with using the highest and best use analysis, effects of land use decision on real estate valuation is investigated. In the scope of highest and best use analysis based on various assumptions, residential, office, residential&office and residential&shopping center development models are evaluated and residential&shopping center usage is determined as a highest and best use for the subject property.