Aydınlatmada sübjektif analiz için bilimsel anket yöntemlerinin uygulamalı incelenmesi
The investigation of scientific survey methods for subjective analysis in the field of lighting with application
- Tez No: 223625
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ENARUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mimarlık, Electrical and Electronics Engineering, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel Arastırma, Anket, Aydınlatmada Sübjektif Analiz, Isık Rafı Sistemi, Otomatik Kontrol Sistemi, Aydınlatma Kalitesi, Kullanıcı Memnuniyeti, Scientific Research, Questionnaire, Subjective Analysis in Lighting, Light Shelf System, Automatic Control System, Lighting Quality, User Satisfaction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Aydınlatma tasarımlarında belli aydınlık düzeyleri ve parıltı oranlarının hedeflenmesinin yanı sıra, kullanıcıların görsel algılarının da dikkate alınması büyük önem tasımaktadır. Bu nedenle gerçeklestirilen objektif ölçümlere ek olarak, aydınlatmanın temel hedefi olan kullanıcıların görsel konforu için sübjektif analizlere de basvurmak bir zorunluluktur. Bu tez çalısması, aydınlatmada sübjektif analizin gerçeklestirilmesi için izlenmesi gereken bilimsel arastırma yöntemlerini incelemektedir. Bilimsel arastırma yöntemlerinde sübjektif analiz için anket çalısmalarına basvurulmaktadır. Anket çalısmalarının tercih edilmesinin en önemli nedeni, bilimsel esaslar çerçevesinde yürütüldükleri takdirde bu çalısmalardan elde edilen verilerin güvenilir, geçerli ve istatistiksel analize tabi tutulabilecek kalitede olmasıdır. Burada, stanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi'nde yürütülen bir deney kapsamında, otomatik kontrollü bir Isık Rafı Sistemi ile, manuel kontrollü bir Geleneksel Aydınlatma Sistemi arasında bir karsılastırma yapılmıstır. Bu çalısma için Isık Rafı'nı barındıran bir test odasıyla, Geleneksel Aydınlatma Sistemli bir referans oda hazırlanarak, gönüllü örnekleme yöntemiyle seçilmis 76 denek, bu odalarda belli görsel isleri tamamladıktan sonra, odalar için özel hazırlanmıs olan anket sorularına cevap vermislerdir. Deneklerden elde edilen veriler parametrik t-testi ve Pearson Korelasyonuna tabi tutularak, odalar arası farklılıklar ve degiskenler arası iliskiler incelenmistir. Elde edilen sonuçlar, Isık Rafı Sistemi'nin, Geleneksel Aydınlatma Sistemi'nden, aydınlatma tasarımında çok önemli olan kamasma, rahatsız edici yansıma, parıltı farkları ve aydınlatma memnuniyeti konularında üstün oldugunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In lighting design, while the main aim is to maintain specific illuminance levels and luminance ratios, it is also very important to take the visual perceptions of the users into consideration. In order to maintain visual comfort, in addition to the objective measurements performed in lighting, consulting the subjective analysis performed by the users, who actually are the main target of lighting, is a must. This thesis investigates the scientific methods of research that should be followed for the subjective analysis of lighting. The method used in scientific research for subjective analysis are questionnaires, as the results obtained from questionnaires are valid, reliable and can be statistically analysed. In the application part of the theses, a Light Shelf System (LSS) equipped with automatic control has been compared to a Traditional Lighting System with manual control in the scope of an experiment carried out in the Electrical and Electronics Engineering Faculty of Istanbul Technical University. For this study, 76 subjects, answered questions specifically prepared for a test and reference room where the lighting systems were isntalled, after completing several visual tasks in these rooms. The data obtained from the subjects have been statistically analysed through parametric t-tests and Pearson Correlations in order to examine the differences between the lighting systems and the relationships within variables. The results show that the LSS has advantages over the traditional lighting system, in very important areas of lighting such as glare, unwanted reflection, luminance differences and lighting satisfaction.