Oil pollution toxicity assessment
Petrol kirliliğinin zehirlilik değerlendirilmesi
  1. Tez No: 223653
  2. Yazar: UĞUR DİKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN TALINLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol Kirliligi, Zehirlilik, Solvent Ekstraksiyonu, Suda Çözünme Oranı, Oil spill, Toxicity, Solvent Extraction, Water Soluble Fraction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalısmadaki ana amaç petrolün ve petrol ürünlerinin toksisitesinin (zehirliliginin) saptanmasıdır; fakat petrol suda çok düsük miktarlarda çözündügü için toksisite degerlendirmesinde zorluklar çıkarmaktadır. Bu sorunun asılması için yapılan deneylerde petrolün suda çözünmüs bölümünün yanında degisik solventlerle (çözücülerle) karıstırılarak bu solvent-petrol karısımının toksisitesine bakılmıstır. Petrol ve petrol ürünlerinin zehirliliklerinin belirlenmesi için tek basına solventlerin zehirlilikleri ile solvent-petrol karısımının zehirliliklerine bakılarak petrol ve türevlerinin çözünmüs olması durumunda ne kadar bir zehirlilik olusturacakları karsılastırılmıstır. Çalısmanın son kısmında ise kum numuneleri üzerine dökülen petrol örnekleri solventlerle karıstırılıp sonrasında ise ekstrakte edilerek zehirliliklerine bakılmıstır. Bu deneyler sonucunda petrol veya petrol ürünlerinin su ortamına dökülmesi sonucu olusacak zehirlilikler degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to predict the toxicity of the oils, but because of petroleum having a low solubility in water, this causes difficulties in the toxicity evaluation. For this purpose apart from the water soluble fraction of oils, they mixed with different solvents and then introduced to the water medium in the experiments conducted in this study prior to toxicity testing. The solvents used in the experiments tested for toxicity for determining the toxicities of the solvents and then compared with the toxicities of the oil-solvent mixtures. This helps us to evaluate the toxicity of the solvent extractable part of the oils. In addition the oil samples were poured onto sand samples and extracted by solvents and these extracts tested for toxicity.