Self tuning of PID parameters using fuzzy logic VS nonlinear controllers
PID parametrelerinin bulanık mantık ile öz ayarlanması ve doğrusal olmayan kontrolörler ile karşılaştırılması
- Tez No: 223658
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM EKSİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık, Özayarlama, Dogrusal olmayan kontrolörler, Fuzzy Logic Controllers, Self-tuning, Nonlinear Controllers
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalısmada, bulanık mantık kontrol sistemlerindeki denetleyicilerin ayarlanmasında kullanılmıstır. Bu amaçla uygulanan birçok bulanık kontrol metodu vardır. Öncelikle PID parametrelerinin ayarlama metodlarından Ziegler-Nichols, Cohen ?Coon and IMC metodlarını, daha sonra bu metodlar ile ayarlanmıs denetleyicilerin performansını arttırmaya yönelik kullanılan bulanık ayarlama metodlarından ;arttırımlı bulanık uzman PID denetleyicisi, ayarlama noktasının bulanık ayarlanması, bulanık kazanç ayarlama ve tek parametrenin bulanık ayarlanması metodları açıklanacaktır. Ayrıca dogrusal olmayan PID denetleyiciler ele alınmıstır. Dogrusal olmayan PID denetleyicilerinin arastırılmasının nedeni, bulanık sistemlerin dogrusal olmayan bir yapıya sahip olmasıdır. Farklı sistemler için arastırılan metodların MATLAB/SIMULINK ortamında simülasyonları yapılmıs ve karsılastırılmalı olarak incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, fuzzy systems are used to control the process, especially, auto tuning the current PID controller. There are a lot of methods for this purpose. Some of these methods are introduced. Fuzzy tuning PID methods which are incremental fuzzy expert control, fuzzy gain scheduling, set-point weighting, fuzzy self tuning of a single parameter and two types of nonlinear PID controllers are introduced. The reason why nonlinear PID methods investigation is fuzzy controller is a kind of nonlinear controllers. Therefore it is needed to include nonlinear PID controllers and compare. Simulation results are obtained using SIMULINK and evaluated for different types of systems.