Olası İstanbul depreminde Marmara denizinde oluşabilecek tsunaminin modellenmesi
Modeling of tsunami in the sea of Marmara after a probable Istanbul earthquake
- Tez No: 223661
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HİKMET KEREM CIĞIZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tsunami, Marmara Denizi, TELEMAC, Nümerik Modelleme, Hesaplamalı Akıskan Dinamigi (HAD), Tsunami, The Sea of Marmara, TELEMAC, Numerical Modeling, Computational Fluid Dynamics (CFD)
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalısmada, Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek bir depremde, kuzeydoguMarmara kıyılarına yakın bölgede bulunan denizaltı heyelanının hareket etmesidurumunda olusabilecek tsunamiler incelenmistir. Çalısma aynı zamanda, TürkiyeBilimsel ve Teknolojik Arastırma Kurumu'nun (TÜBTAK), Çevre, Atmosfer, Yer veDeniz Bilimleri Arastırma Grubu (ÇAYDAG) tarafından desteklenen 104Y161numaralı projenin sonuçlarını içermektedir. Çalısma kapsamında, analitik modelkullanılarak, heyelana yakın bölgedeki tsunami genlikleri; nümerik model kullanılarak,tsunaminin kıyıda olusturacagı en büyük dalga yükseklikleri ve kıyı seridinde tsunamigenliklerine ait zaman serileri hesaplanmıstır. Çalısmanın ilk iki bölümünde sırasıyladalga mekanigi ve Hesaplamalı Akıskan Dinamigi (HAD) hakkında bilgiler verilmistir.Ayrıca uzun dalga modellerine ve nümerik modelleme yöntemine deginilmistir.Nümerik hesaplamalar için kullanılan bilgisayar paket programlarını içerenTELEMAC Model Sistemi üçüncü bölümde anlatılmıstır. Dördüncü bölüm, tsunamininfiziksel özelliklerine ve türlerine iliskin bilgileri içermektedir. Besinci bölümdeMarmara Denizi'nin yapısı ve batimetrisi üzerinde durularak, tsunami ile olan iliskisiortaya konmustur. Uygulamayı içeren son bölümde ise, projeye iliskin tüm analitik venümerik hesaplamalar detaylı bir sekilde anlatılmıstır. Hesaplamalarda birçokbilgisayar paket programı kullanılmıs ve gerekli yerlerde bilgisayar yazılımlarıyapılmıstır. Ayrıca kullanılan programlara ait; analitik model, sayısal ag modeli vesimülasyon sonuçlarının görüntülerine yer verilmistir. Bu sekilde, literatürde yenioldugu düsünülen, analitik yöntemle nümerik yöntemin birlestirilmesigerçeklestirilmistir. Ayrıca yapılan çalısmanın diger bölgelerde heyelan kaymasındandolayı olusabilecek olan tsunami etkilerinin belirlenmesinde öncü olması amaçlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study the tsunamis resulting from a submarine landslide that may be occuredafter an earthquake in the Sea of Marmara at the region near to northeast Marmaracoasts were examined. The study also includes the results of a project which wassupported by TUBITAK. The amplitudes of the tsunami at the regions that are closer tothe landslide were computed by using the analytical model. Then the wave setup at thecoast and the time series of the amplitudes of the tsunami in the coastline werecalculated by using the numerical model. At the first and second chapters, there isinformation about wave mechanics and Computational Fluid Dynamics (CFD). Alsolong wave models and numerical modeling methods were explained. The third chapterincludes information about TELEMAC Modeling System used for the numericalcomputations. At the forth chapter, the physical characteristics and the types oftsunamis were explained. The fifth chapter has emphasized the geology and thebathymetry of the Sea of Marmara. The relationship between tsunami and the Sea ofMarmara was showed. In the last chapter including the application, all analytical andnumerical computations concerning the project were detailed. In addition to thesedetails, the analytical model, the mesh and the results of simulations which wereperformed with TELEMAC were reported. In the result, the analytical method and thenumerical method were merged. The aim of this study was to be an initiator for thedetermination of the effects of the tsunamis resulting from landslides in the other casestudies.