Türkiye'de elektrik üretimi için enerji kaynak alternatiflerinin değerlendirilmesi
Evaluating the efficiencies of alternative energy resources for electricity generation in Turkey using data envelopment analysis
- Tez No: 223664
- Danışmanlar: PROF.DR. E. ERTUĞRUL KARSAK, PROF.DR. M. NAHİT SERARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Enerji, Industrial and Industrial Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Veri zarflama analizi, bulanık matematik programlama, etkinlik analizi, enerji alternatifleri, elektrik üretimi, Data envelopment analysis, fuzzy mathematical programming, efficiency analysis, energy alternatives, electricity generation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Birden çok girdi ve çıktıya sahip karar birimlerinin göreli performanslarının ölçülmesi için kullanılan klasik veri zarflama analizi (VZA) modellerinde yalnızca kesin sayısal veriler kullanılabilir. Oysa enerji kaynak alternatiflerinin etkinlik analizindeki uzman görüsleri sözel olarak, maliyet girdisi de belirsiz oldugu için bulanık sayılarla ifade edilmektedir. Bu çalısmada, Türkiye'de elektrik üretimi için enerji kaynak alternatiflerinin etkinligi bulanık VZA (BVZA) ile degerlendirilmistir. Literatürde rastlanan üç farklı BVZA formülasyonu ve yeni bir BVZA formülasyonu olarak bu tezin altıncı bölümünde öne sürülen dual bulanık VZA (DBVZA) ile yapılan analizlerde, enerji alternatiflerinin etkinliklerine göre sıralamasının her dört formülasyonla gerçeklestirilen uygulamaların sonuçlarının uyumlu oldugu görülmüstür. DBVZA, Charnes ve dig. (1978) tarafından gelistirilen VZA modelinin (CCR modeli) dual formunu temel alan bir bulanık VZA formülasyonudur. Formülasyon -kesmeleri yaklasımı kullanılarak dogrusallastırılmaktadır. Uygulama sonuçlarına göre DBVZA'nın, bulanık girdi ve çıktı degerleri ile yapılan performans analizlerinde, gerek sonuçların diger formülasyonların sonuçlarıyla uyumu, gerek karar birimlerinin etkinliklerine göre sıralanmasının kolaylıgı açısından kullanıslı ve saglıklı sonuçlar veren bir yöntem oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The existing data envelopment analysis (DEA) models for measuring the relative efficiencies of a set of decision making units (DMUs) using various inputs to produce multiple outputs are limited to crisp data. However, the data acquired from expert opinions for evaluating the efficiencies of alternative energy resources is generally in linguistic form. In this research, we propose a fuzzy DEA formulation (Dual Fuzzy DEA - DFDEA) based on dual form of the DEA model developed by Charnes et al. to deal with imprecise or linguistic data that we frequently come across in real-world applications. DFDEA is an alternative fuzzy DEA formulation and the results of applications showed that it is suitable for performance analysis of DMUs that use fuzzy inputs to produce fuzzy outputs. The results are in accordance with other fuzzy DEA formulations and it?s easy to ranks all DMUs with respect to their efficiency scores as there is no many DMUs on the efficient frontier in all -levels.