Deprem sonrası meydana gelen deformasyonların jeodezik yöntemlerle belirlenmesi
Determination of structural deformations caused by earthquakes using geodetic techniques
- Tez No: 223670
- Danışmanlar: PROF.DR. TEVFİK AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Deformasyon, Dönüsüm, Viyadük, Deformation, Transformation, Viaduct
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalısmada, Helmert (benzerlik) dönüsümü kullanılarak, 1999 Kasım depremi sırasında hasar görmüs stanbul-Ankara Otoyolu Bolu geçisinin ve TEM (Transport European Motorway)'in bir parçası olan Viyadük I'de meydana gelen deformasyonlar incelenmistir. Deformasyonları belirlemek amacıyla çalısma alanına 1992 yılında viyadügün aplikasyonu için yersel yöntemlerle ED-50 datumunda tesis edilen ag noktaları ve 1999 yılında depremden sonra GPS teknigi kullanılarak ITRF 96 datumunda tekrar ölçülen nokta koordinatları kullanılmıstır. Buna ek olarak ayaklar üzerinde ölçülmüs olan detay noktaları da kullanılmıstır. Bölgeye ait dönüsüm parametrelerini belirlenmek üzere ED-50 datumundan ITRF 96 datumuna iki boyutlu Helmert dönüsümü yapılmıstır. Aynı sekilde ayaklar üzerindeki detay noktaları kullanılarak da dönüsüm yapılmıstır. Dönüsümler sonucunda elde edilen degerler karsılastırılarak viyadük elemanlarında meydana gelen deformasyonlar belirlenmistir. Deformasyonları belirlemek amacıyla, dönme, egilme, burulma ve boyut kontrolü analizleri de yapılmıstır. Analizler sonucunda, özellikle 45, 46 ve 47 nolu ayaklarda deformasyonların meydana geldigi gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study using the Helmert (similarity) transformation deformation analysis in Viaduct I, which is a part of the Istanbul-Ankara Motorway, is carried out. The viaduct was seriously damaged in the November 1999 earthquake. In order to determine the deformations in the area transformation strategies, using the points of the network and the detail points measured on the viaduct piers, are employed. By using the transformation parameters, the new coordinates are obtained. The new coordinates are compared with the preliminary results and details about the deformation occurred in the study area are derived. Also rotation, bending, torsion and dimension control analysis are carried out. The results of the analysis show that the piers 45, 46 and 47 are seriously damaged as a result of the earthquake that took place in 1999.