PET şişe dolum hatlarında PC tabanlı ürün kontrolü
Pc based product control on PET bottling lines
  1. Tez No: 223679
  2. Yazar: KUTSAL BAŞER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. LEVENT OVACIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PET siseler, PC kameralar, YCbCr formatı, Sensörler, Görüntü sleme, Esikleme, Örnek Moment Fonksiyonu, PET bottles, PC cameras, YCbCr formatı, Sensorler, Image Processing, Thresholding, Sample Moment Function
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalısmada, endüstrinin her alanında kullanılmakta olan bilgisayar ve bilgisayar çevre aygıtlarının yardımı ile ürüne özel bir ürün kontrol sistemi tasarlanmıs ve uygulanmıstır. Tasarım ve uygulama maliyet, basitlik ve kararlı çalısma gibi kriterler ön planda tutularak yapılmıstır. Kullanılan sistemin temel bilesenleri görsel olarak ürün durumunu takip edecek olan PC kamera ile bilgisayar donanımı ve yazılımıdır. Çalısmada, önerilen sistem için, önce en uygun kamera görüntü renk formatı olan YCbCr formatının Cb bileseninin deneysel olarak seçimi yapılmıstır. Daha sonra da en uygun esik noktasının bulunması için literatürde bilinen en genel esikleme yöntemleri arastırılmıs, test imgelerinde yapılan karsılastırmalar sonucunda en uygun yöntem olarak Örnek Moment Fonksiyonu kullanılmıstır. Sonuç olarak temel imge isleme yöntemleri ve analizle uygun olmayan ürünlerin kararlı bir sekilde algılanması gösterilmistir. Çalısmada hangi noktalarda ne tip bir tetikleme yapılacagı konusunda da iki farklı yöntem önerilmistir. Uygulamanın yapıldıgı hat noktasına göre, gerçek zamanlı çalısan sistemler kadar iyi sonuçlar alınabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study a product specific manufacturing control system is designed and applied by using PC and PC peripheral devices which has been used in every field of industry. Design and application is made, by taking cost, simplicity and stability criterias in account. The main components of working system are PC camera and computer hardware and software that to control product condition visually. In the study, first, choice of YCbCr, which is the most convenient camera image format, and its Cb component is carried out experimentally. Then to detect the threshold points, different methods in the literature are compared by using test images where it is shown that the most convenient method is sample moment function to detect the threshold point. Finally by using basic image processing techniques and analysis, detection of faulty products is shown. In the study selection of two different trigger methods on different nodes are also shown. Depending on the application nodes on the lines, good results can be seen as real time systems.