Harita kullanımı ve harita farkındalığı
Map use and map awareness
  1. Tez No: 223678
  2. Yazar: MUSTAFA EKREM ALIMLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NECLA ULUĞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Harita kullanımı, harita farkındalıgı, kartografya, harita tarihi, Map use, map awareness, cartography, map history
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalısmada, ülkemizde harita kullanımının yaygın olmamasının sebeplerini arastırmaya çalısılmıstır. Ülkelerde harita kullanımını etkileyen sebeplerin basında tarihi ve sosyolojik etkenler gelmektedir. Bu nedenle öncelikle harita tarihinin incelenmesi gerekmektedir. Harita yapımı hakkında tarih boyunca ülkelerin ve toplumların katkıları, haritayı nasıl kullandıkları ve günümüzde de harita kullanımının dünya genelinde nasıl bir noktada oldugunun incelenmesi gerekmektedir. Ülkelerde harita kullanımının yaygınlıgını etkileyen faktörler, toplumların tarihi süreçte harita yapımına katkılarından çok haritayı nasıl kullandıkları, neden kullandıkları ve neden ihtiyaç duydukları ile ilgilidir. Harita kullanımı tarihi açıdan irdelenmesinin yanında, sosyolojik olarak da ele alınması gerekmektedir. Ülkemizde harita kullanımının azlıgı sadece toplumun haritaya olan talebinin azlıgı olarak degerlendirmek yerine, bu talebin azlıgının sebepleri ve toplumun harita farkındalıgının arttırılması için yapılması gerekenler arastırılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the lack of map use in Turkey is being investigated. Among the factors that feed map use in the developed countries, the historical and sociological factors take the first place. For this reason, first of all, the history of maps must be researched. The contribution of the countries and their people on the map making techniques, the history of map use, map need and today?s map use must be indicated. The factors on the prevalence of map use of the countries is apart from their technical contribution on map making in the history; it is about their history of map use, today?s map use, the aim of map use and the reason of map need. The map use must be researched not only historically but also sociologically. Instead of naming the map use lack as a result of market; the reasons behind the weakness of this market and the ways of growing the map awareness of citizens will be researched.