Gazimağusa Kaleiçi'nin tarihsel süreç içindeki kentsel gelişimi ve değişimi
Urban development and transformation of Famagusta Walled City throughout history
  1. Tez No: 223715
  2. Yazar: EGE ULUCA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NUR AKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Art History, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz Kenti, Gazimagusa Kaleiçi, Kentsel Gelisim, Liman, Mediterranean City, Famagusta Walled City, Urban Development, Port
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 450
Özet
Gazimagusa Kaleiçi, kurulusu çesitli kaynaklarda adına rastlanan antik Arsinoe kentine kadar uzanan ve 648'de Salamis Kenti'nden yogun göçle hızlı bir nüfus artısına sahne olan bir yerlesim merkezidir. 13.-15. yüzyıllar arasında, bölgenin önemli ticaret merkezlerinden birine dönüsen Gazimagusa, kozmopolit bir kent kimligi kazanmıstır. 1500 yıla yakın geçmisinde çok farklı yönetimlerin etkisine giren kent, farklı kentsel ve mimari yaklasımlara da ev sahipligi yapmıstır. Bu çalısmanın amacı, yüzyıllar boyunca farklı kültürel ve sosyal birikimlere sahip toplumların ve yönetimlerin yerlestigi ve birarada yogrularak çok yogun bir mimari doku olusturdugu bu kentin, tarihsel süreç içerisindeki gelisim ve degisiminin arastırılması ve ortaya konmasıdır. Bu amaçla farklı dönemlere ait gravür, maket, harita, fotograf gibi görsel malzemelerin yanı sıra çok sayıda tarihi yazmalar, gezgin notları, noter kayıtları gibi tarihsel kaynaklardan da yararlanılmıstır. Kentle ilgili çesitli veriler birarada degerlendirilmis ve mevcut maket, gravür ve haritalar üzerinden analizler yapılmıstır. Yapılan analizlerden yararlanılarak farklı dönemler için kent restitüsyonları üretilmistir. Çalısmada, yerlesimin kentsel dokusu içerisinde yogun olarak yer alan anıtların kent mekânları ile iliskilerine ve kentteki tarihsel gelisim süreci içerisinde çevreleriyle karsılıklı etkilesimlerine de yer verilmistir. Bu baglamda, tarih süreci içinde degisen kullanımlarıyla ve toplumsal önemleriyle birlikte, kentle iliskileri de degisen anıtların, farklı dönemlerde üstlendikleri islevler üzerinde de durulmustur. Sonuç olarak, kentin 13. yüzyıldan günümüze nasıl bir gelisim süreci geçirdigi, liman ve kentsel gelisim iliskisi, kentsel mekânlarla anıtların fiziksel ve islevsel kronolojisi ortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
Famagusta walled city, whose history of settlement goes far to ancient city of Arsinoe, had a rapid increase in population after the mass immigration from Salamis in 648. Famagusta became an important trade centre between 13th-15th centuries and gained a cosmopolitan character. Through its 1500 years long history, it had been governed by different reigns and hosted different urban and architectural approaches. The aim of this study is to search and present the development and transformation of the city where different communities and sovereignties with different cultural and social backgrounds had settled and had formed a dense architectural pattern. For this aim, besides visual documents like gravures, models, maps, photographs, written historical documents like chronicles, travellers? notes, notaries have been used. Various data on city were considered and analyzes have been done on existing model, gravures and maps. Restitutions for different periods of city have been produced by using the evaluations and analysis. The relations of the monuments, which are densely located within the urban pattern of the settlement, with the urban spaces and their interaction with their environment throughout the development process of the city are also the subjects handled in this study. Consequently, the development scheme of the city from 13th century to present, port and urban development relations, physical and functional chronology of urban spaces and monuments are presented as the outcomes of this study.