Türkiye'de iktidarın modernleşme projesi olarak otoyol
Highway as a modernity project of the authority in Turkey
  1. Tez No: 223758
  2. Yazar: ALPER ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN KAHVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Otoyol, Kentlesme, Politika
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Eski çaglardan bu yana kentsel alanlar iktidarın kendi anlayısıyla sekillendirdigi bir temsil alanı olmuslardır. Bu durum modernite projesinden sonrada farklılasmamıs mekan bu sefer ideolojiler ve yeni dünya düzenleri ekseninde sekillenmistir. Bu çalısmada mekan ile iktidar arasındaki bu kaçınılmaz iliskiden yola çıkarak, otoyol üretimi örnekleri üzerinden Türkiye'de kent ve politik irade arasındaki iliskinin nasıl sürdürüldügü arastırılmaktadır. Yol konusu ile ilgili genel tanımlar hatırlanarak yakın tarihte çesitli uygulamalar esliginde otoyol ve kentlesme iliskisi tariflenmektedir. Otomobil ve kentlinin süregelen ayrılmaz birlikteligi sayesinde ortaya çıkan otomobil kültürü farklı bir yasam tarzına dönüsmüs otoyollarda kentin vazgeçilmez bir parçası haline gelmistir. Özellikle Cumhuriyet dönemi sonrasında otomobil üretiminin hızlanmasıyla ülkenin ulasım politikalarının degismesi ve günümüze kadar gelen süreçteki projeler ve uygulamalar incelenerek bu üretimin nasıl gerçeklestirildigi tartısılmaktadır. Otoyollar zamanla hızlı kalkınma hamlelerinin öncelikli projeleri olmus ve spontane uygulamalar sayesinde kent üzerinde yıkıcı bir sürecin aracı haline gelmislerdir. Bu yıkıcılık modernlesme sürecinin ülkemizde eksik kalması ve tamamlanamaması sayesinde günümüzde de hissedilmektedir. ktidarın bu geç kalmıs yıkım ve üretim sürecindeki yaptırım gücünü ne sekilde kullandıgı da Türkiye'de kentlerin kaderini belirlemektedir. Bu tez iktidarın otoyol üzerinden temsil ettigi politik iradenin tercihlerini, Türkiye'de otoyolun farklı boyutlarını ve kentlesme ile olan keskin iliskisini açıklanmayı hedeflemektedir. Günümüze kadar olan süreçte otoyol siyasi iktidarın destekledigi bir kalkınma projesi olmakla beraber bir çesit modernlesme ve kentlesme modeli yaratmıstır. Bugün ülkemizde sehirlerin gelecegi insa edilen otoyol projeleri sayesinde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu süreçte otoyol, politik iradenin mekansal bir temsil olarak somutlasırken, aynı iradenin ve otoritenin reklam aracı ve çagdaslasmanın bir simgesi olarak ta gündemde kalmıstır.
Özet (Çeviri)
From antiquity to modern times, urban spaces have been an acting area which had been formed by the perceptions of authority. After modenity the situaion remained same but this time space was formed in the axis of new ideologies and new world orders. In this study, starting out of this inevitable relation between space and authority, how the relationship between space and politic volition is carried on in Turkey is researched by exploring the examples of highway production. Firstly the basic definitions about ?way? is reminded and relation between highway and city is described by the help of some international examples. After a period of time the company of a car and its owner has lead to an automobile culture which has made the highways an unbreakable part of the city. In Turkey after the republic was formed, the national transportation policy has been changed with the boost in automobile production. The projects and practices of highway production in Turkey is the main research area of the thesis. The effect of automobile culture can be seen in the cities after 1950?s with wide roads. After a period of time highway production has gained an high priority in the development activities of the goverment and become a tool of destructive period on the city. This destruction can be seen at our time because of the reason that modernity project of Turkey remained undone. In this period of destruction and production the will used by the government designates the fate of our cities. This thesis aimes to explain the choices of this political will on the highways and the different dimensions of highway with its sharp relation with the urban space. In the period lasts at our day highway production as a fast development project has also turned into a modernity and urbanism model. Today most of the cities? future is designated by the highway applications. On the other hand higway also embodied the act of political motivation and is served as a tool of propaganda and a symbol of contemporary culture by the same authority. Keywords : Highway, Urbanism, Politics