Biriktirmeli ve biriktirmesiz hidroelektrik tesislerin teknik olarak karşılaştırılması
Technical comparison of runoff river and storage type hydroelectric facilities
  1. Tez No: 223787
  2. Yazar: DUYGU KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ AĞIRALİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroelektrik, Biriktirmeli Hidroelektrik Santral, Biriktirmesiz Hidroelektrik Santral, HEPP for storage dam, Run of River HEPP (without storage)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalısmada esas olarak Türkiye nehirleri üzerindeki Hidroelektrik potansiyelinin uygun bir sekilde degerlendirilebilmesi için Hidroelektrik santral kurulum sistemleri arasında bir karsılastırma yapılmıstır. Çalısmada pilot bölge olarak seçilen Dogu Karadeniz Bölgesi Trabzon il sınırları içerisindeki Solaklı havzasında yer alan Çambası Baraj yeri seçilmistir. Çambası baraj yerinde uygulanması düsünülen biriktirmeli Hidroelektrik santral projesi yerine alternatif düsünülerek karsılastırma yapılmıs ve sonuçları degerlendirilmistir. Çambası Barajı ve HES projesi, Çambası Regülâtörü ve HES projesine dönüstürülürken enerji iletim hattı sisteminde herhangi bir degisiklik yapılmamasına özen gösterilmistir. Bunun sonucu olarak çevreye en az derece zarar verecek ve enerji üretimin en iyi sekilde gerçeklestirecek çözümler ortaya konulmaya çalısılmıstır. Her ne kadar Çambası Projesi barajlı santral yapılması açısından hemen hemen tüm kriterleri yerine getiriyor olsa da her iki alternatifin avantajları karsılastırıldıgı vakit, regülâtörlü santral yapılmasının teknik açıdan daha avantajlı oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this work, in order to evaluate hydroelectric energy potential of Turkish rivers, a comparison was performed among HEPP installation types. Location of Çambası Dam is chosen as a pilot place which locates in Solaklı Basin of Trabzon Province of East Black-sea Region of Turkey. An alternative project for the already planned water-storing Çambası Dam project is worked on this report and the results are assessed. While Çambası Dam and HEPP project is being converted to Çambası Diversion Weir and HEPP project, attention was given not disturb the old energy transmission line at the new project. As a result of these, a solution consists of the less harm to the environment and the most effective energy production, is attempted to be found out. Although Çambası Dam Project fulfills almost all criterias of a HEPP project with a dam, when advantages of the two alternatives are compared, it is seen that a HEPP with a diversion weir is technically more advantageous than the former alternative.