Erken cumhuriyet döneminde Güzel Sanatlar Akademisi ve İ.T.Ü Mimarlık Bölümleri'nde yabancı mimarlar (görevin idari ve mali çerçevesi)
The foreign architects in the architecture departments of the fine arts academy and Istanbul Technical University during the early republican period (the financial and administrative framework around their posts)
- Tez No: 223788
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜNKUT AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Mimarlık, Economics, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Erken Cumhuriyet Dönemi, Yabancı Uzmanlar, Ücret, Maas, Ekonomi, Early Republican Period, Foreign Experts, Income, Salary, Economy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalısmada, Erken Cumhuriyet Dönemi'nde Güzel Sanatlar Akademisi ve stanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümleri'nde egitmen olarak çalısmıs yabancı uzmanların çalısma kosulları, görevlerinin idari ve mali çerçevesi incelenmistir. Uzmanların göreve getirilislerindeki kriterler ve iliskiler açıklanmıs, yapmıs oldukları sözlesmeler ve aldıkları ücretler arastırılmıstır. Arastırma sırasında Milli Egitim Bakanlıgı'nın uzmanlarla tek tip sözlesme yapmaya gayret ettigi görülmüstür. Ücretler uzmanların egitim islerine ayıracakları gün sayısına ya da verecekleri ders saatine göre belirlenmektedir. Egitim görevlerine karsılık aldıkları ücretler karsılastırılırken bu veriler dikkate alınmıstır. Akademi ve Teknik Üniversite dısında yapmıs oldukları projelerde uzmanların alacakları ücretler proje maliyetleri üzerinden hesaplanmaktadır. Mimarlar projelerde belirli bir yüzde ile çalısmaktadırlar. Bu yüzdeler ise projeye ve mimara göre degismektedir. Mimarlık ücretlerinin maliyet üzerinden hesaplanması ise karsılastırma yapmanın önünde engeller olusturmaktadır. Dönem içerisinde uygulanmıs farklı ekonomi politikalarının, dünya ekonomik bunalımının ve çesitli imkansızlıkların üretim miktarları üzerinde yaratmıs oldugu etkilerin fiyatlara yansımasından dolayı maliyetler büyük farklılıklar göstermektedir. Türk ve yabancı uzmanların mimarlık ücreti oranlarında fark olmamasına ragmen, egitim görevlerindeki ücretleri arasında büyük farklar olusmaktadır.
Özet (Çeviri)
This work intends to examine the working conditions of the foreign Fine Arts Academy and Istanbul Technical University instructors as well as the financial and administrative framework around their posts. The criteria and relations of their postings have been clarified, their contracts and fees have been searched. During this research, it has been noticed that the Ministry of Education endeavoured to sign the same type of contract with each expert. The fees were determined according to the number of lessons or days that they would spend on education. These data were taken into consideration when comparing the salaries they earned from their work at the Fine Arts Academy and Istanbul Technical University. Apart from these institutions, on the other projects that they took part in, the salaries were determined regarding the project costs. The architects worked on a percentage-based salary system. The percentage of the fees varied according to the project and the architect. The calculation of the salaries in respect of the costs obstacled making comparisons. Different economical policies that were administered during the period, the world economic crisis and also some impossibilities affected the supplies and output. These effects reflected directly on the prices and the costs. Although the Turkish and foreign experts? income ratios from architectural projects were nearly the same, their incomes from educational assignments showed big differences.