Efficiency in architectural design process: The impact of in-studio communication on design performance
Mimari tasarım sürecinde efektiflik: Stüdyo içi iletişimin tasarım performansına etkisi
- Tez No: 223823
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE ŞENTÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimari Tasarım, Efektiflik, Stüdyo, letisim, Diyalog, Temsil, Elestiri, Architectural Design, Efficiency, Studio, Communication, Dialogue, Representation, Criticism
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalısmada mimari tasarımda efektiflik sorunsalı tasarım sürecindeki iletisimüzerinden irdelenmis, daha iyi bir iletisim ile daha efektif tasarlamanın baglantısı ortayakoyulmustur. Mimari tasarımın en temel merkezlerinden biri olması ve iletisime dayalıyapısı nedeni ile mimari tasarım stüdyosu ve ?diploma projesi jüri sunusları?çalısmanın kuramsal ve deneysel ortamı olarak alınmıstır. Ögrencinin/tasarımcınıntasarlarken kendi temsil ürünleri ile içine girdigi diyalog-öz elestiri ve digerkisiler/stüdyo yürütücüsü/elestirmen ile içine girdigi diyalog-dıstan gelen elestirikonuları irdelenmistir. Diyalogun niteliginin tasarımcının algı ve bilinç durumlarınıbelirliyor olmasına dayanarak efektif bir diyalog ile tasarım performansının yükselecegiöne sürülmüstür. yi bir diyalogun tasarım/temsil ürünlerinin niteliklerinin ve karsılıklısözel ifadenin niteliginin yükseltilmesi ile saglanacagı savunulmustur. Sonuç olaraktasarımda iyi bir iletisimin efektiflige kanal verdigi ortaya koyulmustur.Ek: TÜ Mimarlık Bölümü diploma projesi 2005-2006 güz dönemi jüri sunusları üzerinedeneysel çalısma - iki ögrencinin dönem içi sunuslarının video kayıtları(records: denizbasar_erol_experiments, transcripts of records: thesis appendix)
Özet (Çeviri)
In this study, the efficiency issue in architectural design was investigated through thecommunication phenomenon in the design process. The relation of a bettercommunication with designing more efficiently was elaborated in detail and the outcomewas put forward. The architectural design studio and ?graduation project jurypresentations? were taken as the theoretical and experimental platforms of this study,since the studio activities are mainly based on communication and constitute one of themain centers of architectural design. The issues around the student?s/designer?s dialoguewith his/her own representation products, in other words his/her self-criticism andhis/her dialogue with other people/the studio master/critic, namely external criticismwere discussed. It was proposed that the dialogue defines the perceptual andconciousness states of the designer and the design performance would improve by meansof efficient dialogue accordingly. It was underlined that an efficient dialogue would beobtained by increasing the quality of the design/representation products and of theverbal expression. As the result of this research and investigation, it was concluded thata good communication environment would open the channels and provide significantopportunities for improving efficiency in architectural design.Attachment: Experimental study on ITU Architecture Department 2005-2006 wintersemester graduation project jury presentations - video recordings of two students? midtermpresentations (records: denizbasar_erol_experiments, transcripts of records: thesisappendix)