Türkiye'de konut finansmanı 'mortgage' konusunun ilgili yasa tasarısı çerçevesinde incelenmesi
An analysis of housing finance 'mortgage' in Turkey within the scope of related draft law
- Tez No: 223827
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ATİLLA DİKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konut finansmanı, konut, finansman, mortgage, yasa tasarısıBilim Dalı, Housing Finance, housing, finance, mortgage, draft law
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Konut finansmanının amacı, konut satın almak isteyenlere, kendi konutlarını satınalmak için ihtiyaç duydukları fonları saglamaktır. Özellikle gelismis ülkelerde uzunzamandır kullanılan sistem `Mortgage' dır. Sistem konut gereksiniminin karsılanmasıiçin bireylere ipotek teminatı karsılıgında uzun vadeli ve düsük faizli konut kredisisaglarken, teminata alınan gayrimenkullerin menkul kıymetlestirilmesi yoluylafinansman kuruluslarının bilançolarında atıl kalmasını önlemektedir.`Mortgage' sisteminin ülkemizde kurulması için 2005 yılında Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) tarafından hazırlanan ?Konut Finansman Sistemine liskin Çesitli KanunlardaDegisiklik Yapılmasına liskin Kanun Tasarısı Taslagı? halen Türkiye Büyük MilletMeclisi'nde yasalasmayı beklemektedir. `Mortgage' teriminin karsılıgı olarak SPKtarafından `Konut Finansmanı' terimi kullanılmaktadır.`Mortgage' sisteminin konusulmaya baslanması bile çok büyük beklentiler yaratmıstır.Bu çalısmadaki temel amaç, tüm toplum kesimlerde yogun bir biçimde konusulan`Mortgage' (Konut Finansmanı) yasasının çıkması ve sistemin altyapısının kurulmasıylabirlikte konut finansmanı sorununun çözümüne yönelik ne tür gelismeler olacagınınarastırılması ve bunun konut gereksinimi içinde bulunan kesimlere ne faydalarsaglayacagının tartısılarak degerlendirmelerde bulunulmasıdır.Etkili bir konut finansman sistemi, hem bireylerin konut ihtiyacının karsılanması hemde insaat ve finans sektörleri ile bunlarla iliskili sektörlerin saglıklı gelisimi açısındankilit öneme sahiptir. Konut finansmanı sorununun çagdas finansal yöntemlerle çözümü,konut sahipliginin artırılmasının getirdigi olumlu sosyal etkilerin yanı sıra, ekonomikkalkınmaya ve planlı kentlesmeye de olumlu etkilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The goal of Housing Finance is to provide home buyers with the funds required topurchase their own homes. Especially in the developed countries, ?Mortgage? is thesystem that is being used for a long time for housing finance purposes. Mortgageprovides individuals with long-term and low-interest loans, taking their property ascollateral, which are then securitized in secondary markets and gain an economic valuesinstead of staying inactive at fund providers? balance sheets.Capital Markets Board has drafted a Draft Law for Housing Finance in 2005 in order toset up the mortgage system in Turkey. The Draft Law is being debated at the NationalAssembly waiting for approval. Capital Markets Boards suggests the term ?HousingFinance? to be used in place of the word ?Mortgage?.Just the talks of mortgage system have led to great expectations in the country. Themain goal of this study is to research on the deveopments that could resolve housingfinance problems and to elaborate on the benefits that people with housing finance needswill derive with the Housing Finance Law and the establiashment of the mortgagesystem.A well-functioning housing finance system is crucial for meeting the housing needs aswell as developing the construction and finance sectors along with other related sectors.Resolving the issues related to housing through contemporary financing methods havepositive impacts on economic development and planned urbanization, as well ascontributing to social welfare through increasing the home ownership.