Lif içeriği ve su/çimento oranının fibrobetonun mekanik davranışına etkileri
Effects of fibre content and water/cement on the mechanical behavior of glass fibre reinforced concrete
- Tez No: 223839
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ALİ TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cam lifli beton, lifli betonlar, Glass fibre, fracture energy, fiber reinforced concrete
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalısmada, cam lifi içerigi ve su/çimento oranı degistirilerek sekiz farklı Cam LifiTakviyeli Beton (Glass Fibre Reinforced Concrete ? GFRC) karısımı üretildi. Bütünkarısımlar için elastisite modülü ve standart basınç deneyleri için 100 mm çapında ve200 mm yüksekliginde silindirler hazırlandı. Yarmada çekme deneyleri için 150 mmçapında ve 60 mm yüksekliginde disk numuneler ve kırılma enerjisi deneyleri için de280 mm uzunlugunda 50 mm x10 mm kesitinde kirisler hazırlandı.Degisik oranlarda cam lifi içeren ve farklı su/çimento oranına sahip betonlarınbasınç dayanımları, elastisite modülleri, yarmada çekme dayanımları, kırılma enerjileri,karakteristik boylarının birbiriyle ve cam lifi içermeyen betonlarla karsılastırılarakmekanik davranıs ve özelikler degerlendirildi. Su/çimento oranı 0,34 olan yalın betonun(matris) kırılma enerjisi, cam liflerinin eklenmesiyle 109 katına kadar ulastı. Su/çimentooranı 0,36 olan fibrobetonda ise matrise kıyasla kırılma enerjisi 66 kat arttı. Böylece,cam lifi takviyeli kompozitler yalın olanlara kıyasla daha tok ve sünek davranıssergilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, eight different concrete mixtures with various volume fractions of glassfibres and different water/cement ratio were produced. For both the modulus ofelastisity and the standard compressive tests cylinders of 100 mm in diameter and 200mm height were prepared for all mixtures. Disc specimens were used for the splittingtensile test. Discs of 150 mm in diameter and 60 mm in height were prepared and thebeams prepared for the fracture energy tests were 280 mm in length and 50mm x 10mm in reduce cross section. The main objective of the present work is to investigate themeachanical behavior of concretes cotaining glass fibre with different volume fractionand two different water/cement ratio. Specifically, compressive strength, modulus ofelasticity, splitting tensile strength, fracture energy, net bending strength, andcharacteristic length of concretes with glass fibres are compared to without glass fibres.Fracture energy of plain concrete (matrix) with the water/cement ratio of 0,34 increasedup to 109 times owing to the addition of glass fibres; while in GFRC with thewater/cement ratio of 0,36 the increase in fracture energy was 66 times. Thus, the GFRCshows a behavior of enhanced toughness and ductility when compared to the matrix.