Dış cephe ısı yalıtımı sıvalı kompozit sisteminde bağlantı elemanı olarak kullanılan dübellerin aderans kuvveti
Pull-out forces of fixing components used in external thermal insulation composite system with rendering
- Tez No: 223838
 - Danışmanlar: PROF.DR. CANAN TAŞDEMİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Dıs cephe ısı yalıtımı sıvalı kompozit sistemleri, Plastik Dübel, Aderans kuvveti, ETAG 014, External Thermal Insulation Composite System with Rendering, PlasticAnchor, Pull-out Strength, ETAG 014
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalısmada, dıs cephe ısı yalıtımı sıvalı kompozit sistemlerinde kullanılan baglantıelemanları olan plastik dübellerin mekanik özeliklerinin arastırılmıstır. Bu amaçlaplastik dübellerin aderans kuvvetlerini ve dübel çivilerinin çekme dayanımlarınıbulmaya yönelik deneyler gerçeklestirilmistir. Yapılan deneylerde, düsük (C10), orta(C20) ve yüksek (C50) dayanımlı olmak üzere üç farklı beton sınıfı ve gazbetonkullanılmıstır. Beton yüzeylerdeki deneyler, gazbeton hariç, iki seri halindegerçeklestirilmistir. lk seri betonun erken yaslarında yapılırken, ikinci seri ise betondayanımını aldıktan sonra gerçeklestirilmistir. Her bir yüzeyde 95 mm, 115 mm ve 135mm olmak üzere farklı boylarda ve plastik ve çelik çivili olmak üzere farklı türdeplastik dübeller test edilmistir. Sonuç olarak, yapılan çalısmada dübellerin aderanskuvvetinde özellikle tırnak tasarımının ve malzeme kalitesinin önemli oldugubulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, mechanical behavior of plastic anchors which are used as fixingcomponent in the external thermal insulation composite system with rendering wereinvestigated. For this purpose, tests are carried out to find the pull-out forces of anchorsand tensile strength of plastic nails. In the tests three different concrete class; lowstrength (C10), normal strength (C20) and high strength (C50) concretes and autoclavedaerated concrete were used. The investigations on the concrete surfaces, exceptautoclaved aerated concrete, were done in two series. The first of test series were done atthe early age of concrete, while the second series of tests were done after the concretereached its expected strength. On each surface, different lengths of anchors as 95 mm,115 mm and 135 mm and different types of anchors as anchors with plastic nail andanchors with steel nail were tested. In conclusion, it is determined that nail design andmaterials property affects the mechanical behavior of fixing component.