Ark-fbb yöntemiyle üretilen ultra-sert nanokompozit tialsin filmlerin karakterizasyonu
Characterization of super hard nanocomposite tialsin coatings deposited by arc-pvd process
- Tez No: 223863
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÜRGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Nanokompozit, Ultra-Sert Kaplamalar, Ark-FBB, TiAlSiN, Asınma Dayanımı, Nanocomposite, Super-Hard Coating, Arc-PVD, TiAlSiN, Wear Protection
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalısmada ultra sert nanokompozit TiAlSiN filmini katodik ark fiziksel buhar biriktirme (Ark-FBB) yöntemiyle üretimi ve karakterizasyonu amaçlanmıstır. Katot malzemesi olarak %30 silisyum oranına sahip Al:Si alasımı katot ve saf Ti katot kullanılmıstır. Farklı kaplama parametreleriyle olusturulan nc-TiAlN/a-Si3N4 kaplamaları karakterize etmek için kaplama kalınlıgı, sertligi, yüzey pürüzlülügü, kaplamaların elastik özellikleri, kaplamalardaki faz analizi, mikro yapı analizleri, tane boyutları ve asınma dayanımı gibi özellikler arastırılmıstır. Farklı parametrelerle yapılan TiAlSiN kaplamalardaki özellikle Si ve Al kompozisyonunun kaplamanın özelliklerine etkisi incelenmistir. TiAlSiN kaplamalardaki Si oranı %15'lerden ancak %5 seviyelerine indiginde kaplamanın özellikle asınma dayanımının ve sertliginin (6500 HV) önemli oranlarda arttıgı gözlemlenmistir. Kaplamaların asınma özelliklerini baz kaplamaları olan TiN ve TiAlN kaplamalarla karsılastırmak için bu kaplamalara da aynı parametrelerde asınma deneyleri uygulanmıstır ve TiAlSiN kaplamaların asınma dayanımlarının genellikle TiN ve TiAlN kaplamalardan daha iyi oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the production and characterization of super hard nanocomposite TiAlSiN coatings by cathodic arc physical vapor depositin (Arc-PVD) process. Pure Ti cathode and Al:Si alloy cathode with 30% composition of Si were used as targets. nc-TiAlN/a-Si3N4 coatings were deposited by different coating parametres. Coaing hardness, roughness, thickness, elestic properties analysis, phase analysis, micro structure analysis, chemical composition analysis, grain size analysis and wear analysis are applied to coatings in order to characterize. Effect of Al and Si content to characteristics properites of the coatings are analysed. When the Si content decrease from 15% to 5%, it is seen that especially wear strength and hardness (6500 HV) of the TiAlSiN coatings are increased sunbstantially. Same wear experiments are applied to TiN and TiAlN coatings, which are base coatings of TiAlSiN, in order to compare wear resistance of TiAlSiN with them. Generally it is seen that wear resistance of TiAlSiN coatings are better than that of TiN and TiAlN.