Genetik teknolojisi ve mimarlık arakesitinde var olma olasılıkları
Existence potentials in the intersection of genetic technology and architecture
- Tez No: 223862
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimarlık, Genetik, Genetik mimarlık, Biyolojik mekan, Architecture, Genetic, Genetic architecture, Biological space
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalısma, günümüz dijital ortam mimarisindeki sekil bunalımı ve çagımıza ait, yasam çevresini etkileyen sorunlarından yola çıkarak hazırlandı. Bu iki sorunun kesisimine mimarlık perspektifinden bakan, günümüz mimarisi için kıskırtıcı ve sorgulayıcı bir çalısma olması amaçlanmıstır. Konu, mimarlıkla, gelismekte olan genetik teknolojisi arasında iliskinin basladıgı ve devam edecegi varsayımıyla, yakın gelecekte dijital kodların yerini gerçek fiziksel ortamda genetik kodların almasıyla olusabilecek mekanların, yapıların, nesnelerin ve bu durumun mimariye getirecegi yeniliklerin üzerinde tartısabilmek için bir zemin olusturmak amacıyla hazırlandı. Çalısma kapsamında, giris bölümünde, geçmisten günümüze genetik teknolojisinin mimarlıgı ne sekilde etkiledigi anlatılmıstır. Bölüm 2'de, konunun dijital ortamda hazırlayıcısı olan kavramsal altyapısı incelenip; biyolojik, dijital ve mimari terimlerin karsılastırmalı analizleri yapılmıs ve tez kapsamındaki kullanımları açıklanmıstır. Bölüm 3'te, gerçek fiziksel ortamda, genetik teknolojisi ile üretilmis mekan ve yapı özellikleri üzerine öngörüler gelistirilip tartısılmıstır. Mekanın deneyimi, yapının biçimlenmesi ve malzemeyle bütünlesmesi açısından fiziksel özellikleri, yasam döngüsü, kullanıcı ve kentle iliskisi üzerinde durulmustur. Sonuç olarak, insanın dogayı yeniden tasarlama konusunda ulastıgı teknolojik üstünlük, bir çevre içinde olusturulan mimarlıga bakıs açısını etkilemistir. Çünkü mimarlar artık binaları oldugu kadar, onların ekosistemini de tasarlama olasılıgı üzerinde düsünmektedir. Mimarlık kavramsal olarak genetik teknolojisi ile isbirligine hazırdır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the intersection of genetic technology and contemporary architecture. The aim is to provide a theoretical framework to potential future developments of a genetically enhanced architecture from an architectural point of view. The study comprises four sections: in the introduction, the impacts of genetic technology on the conception and implementation of architecture is discussed throughly. In the second chapter, conceptual basis of the subject within the digital context is examined. Relevant biological, digital and architectural terms are compared and evaluated according to the context of the study. Third chapter of the study mainly focuses on discussions and previsions on spaces and buildings produced by the support of genetic technology in the real/physical environment. Physical characteristics and attributes of individual entitities, means of integrating physical layers and materials, and proposed life cycles of the buildings within an urban setting or environment are discussed and analyzed. The final chapter is dedicated to the results and findings of the study. Technological ascendance of the ability of not only designing the buildings but their ecosystem and environment as well, reflects on the definition of a relevant architecture. Architecture is conceptually ready for a cooperation with genetic technology.