Kendiliğinden yerleşen betonlarda çelik lif kullanımının işlenebilirliğe etkisi
The effect of steel fiber usage on the workability of self compacting concretes
- Tez No: 223881
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kendiliginden Yerlesen Betonlar, Çelik Tel, slenebilirlik, Self-Compacting Concrete, Steel Fiber, Workability
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tez çalısması kapsamında üç farklı yeni nesil süper akıskanlastırıcı katkı kullanılarak kendiliginden yerlesen betonlar üretilmistir. 350kg/m3 çimento ve 150 kg/m3 uçucu kül oranının ve su miktarının aynı oldugu tüm betonlara degisik oranlarda çelik lif ilave edilmistir. Her katkı ile 1m3'de 30kg, 45 kg, 60 kg ve hiç lif içermeyen numuneler olmak üzere toplam 12 beton karısımı hazırlanmıstır. Artan çelik lif oranlarıyla birlikte betona katılan katkı miktarları da arttırılarak tüm betonların 60-75 cm arası bir yayılma vermesi saglanmıstır. Böylece hazırlanan kendiliginden yerlesen betonların taze haldeki özelliklerini arastırmak amacıyla betonlara serbest yayılma, V hunisi, U kutusu, L kutusu, setlesmis haldeki özelliklerini arastırmak üzere ise basınç, egilme, ultrases ve elastisite modülü deneyleri uygulanmıstır. Yapılan deneysel çalısmaların sonucunda kendiliginden yerlesen betonda artan çeliktel oranının taze beton deneylerinden V hunisinde akıs süresini arttırırken, 60 kg/m3 çelik tel içeren bir betonun huniyi tıkamasıyla deneyden sonuç alınamamıstır. Bunun yanında L kutusu ve U kutusu deneylerinde telsiz betonların verdigi sonuçlar sınır degerler arasında kalırken, çelik tel içeren betonların deney aparatlarındaki donatılı geçis bölgelerini tıkaması sebebiyle bu betonlardan sonuç alınamamıstır. Sertlesmis beton deneylerinde ise betonda artan çelik tel oranının betonun basınç dayanımı ve elastisite modülünü önemli derecede etkilemedigi görülürken, egilme dayanımını önemli derecede arttırdıgı ve ultrases hızlarında bir düsüs egilimi oldugu gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, self-compacting concretes are produced by using three different super plasticizers. To the concretes, which have the same ratio of 350 kg/m3 cement, 150 kg/m3 fly ash and water usage, different ratios of steel fibers were added. With all superplasticizers, 0 kg/m3, 30 kg/m3, 45 kg/m3 and 60 kg/m3 steel fiber were used and 12 different concrete samples were produced. With the increasing of the ratio of steel fiber, 60 ? 75 cm of slump flows were provided by increasing the ratio of superplasticizers. In this way to investigate the fresh concrete characteristics slump flow, V funnel, L box and U box tests; to investigate the hardened concrete characteristics pressure, bending strength, elasticity modulus and pulse velocity tests were made. In conclusion of these tests, the increasing of steel fiber ratio in the self-compacting concrete increased the flowing time of concrete in V funnel test, 60 kg/m3 steel fiber containing sample clogged the V funnel so the test did not give any conclusion. However in the L box and U box tests, the results for concretes which does not contain steel fiber were in extreme values, but the tests with concretes which contain steel fiber did not give any results because the steel fibers clogged the reinforced passing area of test apparatus. In the hardened concrete tests, the increasing of the steel fiber ratio did not effect the pressure strength and elastisity modulus but it increased the bending strength of the concrete and decreased the pulse velocity.