Kentsel kıyı alanlarının yeniden değerlendirilmesi kapsamında İstinye tersane alanının incelenmesi
The analysis of İstinye shipyard area within the context of redevelopment of urban waterfront areas
- Tez No: 223893
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAN ZEREN GÜLERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: İstinye, Tersane, Kentsel Kıyı Alanları, İstinye, Shipyard, Waterfront Regeneration
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
İstanbul için Boğaziçi tarih boyunca özel bir mekan olmuştur. Doğal bir oluşum olan Boğaziçi, görsel zenginliği ile İstanbul'un kentsel kimliğinin önemli bir parçasını oluşturmuştur. Boğaziçi alanında yer alan İstinye eski tersane bölgesi, tersane'nin alanı terk etmesi sonucu işlevsiz duruma gelmiştir. Kent merkezine yakın ve kentsel altyapıya sahip olması gibi avantajlara sahip fakat kullanılmayan kentsel kıyı alanlarının yeniden kullanımı ve değerlendirilmesi konusunun dünyada kent üzerine yapılan akademik çalışmalarda da önemi artmıştır. Bu çalışmada kentsel kıyıların gelişim süreci ve günümüzde yeniden değerlendirilmesi olgusu ve bu olgunun dünya kentleri üzerindeki etkisi incelenerek İstanbul kentinde İstinye eski tersane alanı örneğinde işlevsiz kalan kıyı alanlarının gelişimi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bosphorus has been an exceptional location for istanbul throughout the history, Being a natural geological formation, Bosphorus is an important part of the Istanbul's urban identity with its picturesque view and history. İstinye shipyard area, which is located in Bosphorus, was abandoned by shipyard facilities and now unused. These areas have advantages like near to the urban center and have an urban infrastructure. The importance of regeneration and redevelopment of urban waterfront areas subject rises in world literatur. In this research, the process of urban waterfront development and regeneration of unused waterfront areas are exemined in the case of istinye shipyard area through the world?s cities? experiance.