Preperation of oil-based polyurethanes for biomedical applications in the absence of solvent and catalyst
Yağ bazlı poliüretanların biyomedikal uygulamalar için çözücü ve katalizör olmadan hazırlanması
  1. Tez No: 223999
  2. Yazar: HANDE MADRA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FATMA SENİHA GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Poliüretan, Trigliserid yag, Kütle polimerizasyonu, Biyopolimerler, Polyurethane, Triglyceride oil, Bulk polymerization, Biopolymers
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Poliüretanlar biyomateryaller olarak oldukça öneme sahiptirler. Çünki, poliüretanlar biyouyumludurlar ve çok iyi mekanik özelliklere sahiptirler. Kateter, kalp pompası, kısa dönem implant, hastane yatagı, cerrahi kumas ve yara örtüsü olarak kullanılabilirler. Poliüretanlar, genellikle petrolyum bazlı polioller ve izosiyanatlardan katalizör ve çözücü kullanılarak üretilirler. Biyomedikal amaçlarla üretilecek polimerlerin sentezlenmesinde katalizör ve çözücü gibi biyouyumlulugu olumsuz etkileyen maddelerin kullanımı istenmemektedir. Bu nedenle, bu çalısmada medikal amaçlarla kullanılacak yag bazlı poliüretanların kütle polimerizasyonu yöntemi ile katalizörsüz sentezlenmesi amaçlanmıstır. Çalısmada, keten yagı ve gliserinden elde edilen hidroksil gruplarına sahip ara ürün hidroksil kaynagı olarak kullanılmıstır. zosiyanat bileseni olarak ise toluene diizosiyanat ve hegzametilen diisosiyanat kullanılmıstır. Polimerlerin yapıları NMR ve FTIR spektroskopi ile aydınlatılmıstır. Son ürünlerin molekül agırlıklarının belirlenmesinde GPC, termal özelliklerin belirlenmesinde TGA ve DSC kullanılmıstır. Reaksiyonlar hem katalizörlü hem de katalizörsüz gerçeklestirilmis, veriler reaksiyon kinetigi yönünden degerlendirilmistir. Çalısmada polimerizasyon reaksiyonlarının izlenmesi için, yas izosiyanat tayinine alternatif olarak FTIR ile kantitatif analiz yöntemi gelistirilmistir. Tüm verilerin degerlendirilmesi sonucu, biyomedikal amaçlarla kullanılabilecek yag bazlı poliüretanların kütle polimerizasyonu yöntemiyle katalizörsüz üretilebilecegi sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Polyurethanes have great importance as biomaterials because they are biocompatible and have very good mechanical properties. They can be used as catheters, heart-assist pumps and short term implants, hospital bedding, surgical drapes and wound dressing. Polyurethanes are generally produced from petroleum based polyols and isocyanates in the presence of catalyst using the solvent method. Catalyst and solvent have negative effects for using polymers as biomedical applications. The aim of this thesis is synthesis of oil-based polyurethanes in the absence of catalyst and solvent in order to obtain polymer in medical purity. Oil-based hydroxyl containing material was used as hydroxyl source. Toluene-2.4-diisocyanate and hexamethylene diisocyanate were used as isocyanate component. NMR and FTIR were used for structural characterization of polymers. GPC was used for determination of molecular weight. TGA and DSC were used for investigation of thermal properties. Additionally, the reaction kinetics was investigated by analytic method and FTIR measurements. Reaction kinetic was examined for catalyzed and uncatalyzed reactions. The consumption of raw materials was monitored and the amount of isocyante in reaction mixture was determined by FTIR. After evaluation of the all obtained data, it was reached a conclusion that it is possible to synthesize polyurethanes in the absence of catalyst and solvent for biomedical applications.