Kabuklu katı deniz ürünü (Penaeus sp.) atığından kitin kazanımı
Recovery of chitin from marine crustacean shell waste (Penaeus sp.)
- Tez No: 224075
- Danışmanlar: PROF. MURAT ELİBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Kitin, Rhizopus oryaze, Lactococcus lactis, Teredinobacter turnirae, derin kültür, kokültür, deniz kabuklusu atığı, Chitin, marine shell waste, Rhizopus oryaze, Lactococcus lactis, Teredinobacter turnirae, submerged fermentation, coculture
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Deniz kabuklularının atıkları kitin olarak bilinen ve doğada kendiliğinden oluşan biyopolimerin en önemli kaynağını oluşturmaktadır. Kitin ve türevleri, fizikokimyasal özellikleri bakımından diğer biyopolimerlerden farklı olup, çok çeşitli alanda kullanılmaktadır. Bu çalışmada derin kültür yöntemi ile üç farklı mikroorganizma kullanılarak ve farklı stratejiler uygulayarak, karides kabuğundan kitin ekstraksiyonu gerçekleştirilmiş ve kimyasal yöntemle karşılaştırılmıştır. Rhizopus oryaze, Lactococcus lactis ve Teredinobacter turnirae mikroorganizmalarının kullanıldığı çalışmada farklı glukoz konsantrasyonlarındaki kitin ekstraksiyon veriminin nasıl değiştiği incelenmiştir. Ayrıca Lactococcus lactis ve Teredinobacter turnirae ile hazırlanan kokültür prosesleri ile de kitin ekstraksiyon verimi arttırılmaya çalışılmıştır. Kitin kalitesi düşük mineral (kalsiyum), kül ve protein değerleri ile belirlendiğinden, çalışmanın her aşamasında, proteaz aktivitesi, protein ve kül tayinleri ile pH değişimi ölçülerek her bir prosesi etkileyen parametreler optimize edilmeye çalışılmıştır. Proses verimine ve son üründeki kitin yüzdesine göre, en yüksek biyolojik kitin ekstraksiyonu, Önce Teredinobacter turnirae'nin sonra Lactococcus lactis'in inokülasyonunun yapıldığı K-2 prosesinde %5 (ağırlık/hacim) glukoz içeren ortamda elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Marine crustacean shell wastes have been the primary source of a naturally occurring bioploymer known as chitin. Chitin and its derivatives have different physicochemical properties comparing to other biopolymers and have been used widely. In this study, chitin extraction from prawn shell was carried out in submerged fermentation using three different microorganisms. The results obtained from biological methods were then compared with those of chemical method. Rhizopus oryaze, Lactococcus lactis and Teredinobacter turnirae were used for bioprocessing of prawn shells using an appropriate medium supplemented with glucose. In order to obtain high chitin extraction, different strategies were performed. Moreover, an attempt was made to enhance chitin extraction by applying co-cultivation technique with Lactococcus lactis and Teredinobacter turnirae. A good quality of chitin is evaluated with low levels of calcium and ash, along with a low residual protein value. Therefore, in order to optimize the best conditions affecting chitin extraction, protease activity, ash, residual protein and pH were monitored in every single step of process. The highest biological extraction, in terms of process yield and percentage of chitin, was VIII recorded by co-culture process K-2 that is first Teredinobacter turnirae, then Lactococcus lactis inoculation in a medium with 5% (w/v) glucose.