Karideslerde melanosis ( kara benek ) oluşumunun engellenmesi ve 4-hexylresorcinol kalıntılarının tespiti
Melanosis ( black spot ) inhibition and 4-hexylresorcinol residue analysis in shrimps
- Tez No: 224076
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRAN ÇAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Karides, melanosis, 4-Hexylresorcinol, kalıntı miktarları, HPLC-FLD, Shrimp, melanosis, 4-Hexylresorcinol, residue limits, HPLC-FLD
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalısma, ekonomik öneme sahip karideslerdeki melanosis olusumunu önlemede alternatif bir metot olan 4-Hexylresorcinol (4HR)'ün kullanımı ve üründeki kalıntı miktarlarının HPLC-FLD ile tespitine dairdir. Bu amaçla, Ege Denizi Özdere mevkiinden trol ile avlanan karidesler ( Parapenous longirostris )kullanılmıstır. Karidesler 5 gruba ayrılarak %0,0025 , %0,05 , %0,62 ve %0,1'lik 4HR solüsyonlarında 2 dk daldırarak uygulanmıstır. Bir grup örnege ise kontrol amacıyla herhangi bir islem uygulanmamıstır. Uygulama sonrası derhal soguk zincire alınan örnekler laboratuar ortamına tasınmıstır. Kalıntı analizleri için örnekler avlamayı takip eden 2., 4., 7. ve 14. günde çalısılmıstır. Bu süre zarfında örnekler buzdolabında ( +2 - +4 °C aralıgında ) üzeri parça buzlarla kaplı olacak biçimde muhafaza edilmistir. Çalısma öncesi numuneler laboratuar ortamına alınarak melanosis gelisiminin tespiti için görüntüleri kaydedilerek Otwell-Marshall melanosis gelisim skalasına göre degerlendirilmistir. Skalaya göre tüm VI örneklerin ilk 6 gün içinde kabul edilebilir degerlerde oldugu tespit edilmistir. Kalıntılarının tespiti için Agilent HPLC-FLD kullanılmıstır. Ekstraksiyon prosedürüne göre hazırlanan örnekler, belirlenen günlerde cihaza verilerek sonuçları kaydedilmistir. Çalısma öncesi günlük kalibrasyon egrisi, 25, 50, 75 ve 100 ppb'lik konsantrasyonlarla çizilmistir. Her çalısma günü 2 yüklü ( spike) ve 1 kör ( blank ) çalısılarak günlük ortalama geri alımlar belirlenmistir. Günlük geri alımlar % 82- 112 aralıgında degisim göstermistir. 5 grup örnegin her biri için 3 paralelli çalısılarak ortalamaları kabul edilmistir. Standart sapmalarda uç degerler çıkartılarak hesaba katılmamıstır. % 0,0025 konsantrasyonda 4HR uygulanmıs A Grubu örneklerde ilk 6 günde melanosis skala degeri olarak 4'ü geçmemistir. 4HR, karideslerde melanosisi önlemede düsük konsantrasyonlarda bile oldukça etkili oldugu gibi kalıntı miktarları yönünden %0,0025'lik konsantrasyonda 2 dk daldırma yöntemiyle uygulandıgında ilk 4 gün içinde Avrupa Birligi MRL (Maksimum Rezidü Limitleri) degeri olan 2 mg/kg'ı asmadıgı tespit edilmistir. Ancak yüksek konsantrasyonlarda uygulanması ve 4.günden sonraki degerlerde kalıntı miktarında yükselme oldugu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
This study is about the use of the 4-Hexylresorcinol an alternative method for inhibiting melanosis on shrimps, with an economical value, and determining the residue amounts of those by HPLC-FLD. For this, shrimps caught with trawl from Ozdere location, at Aegean Sea. Shrimps were divided into 5 groups and were applied with 4HR solutions at concentrations of 0,0025 ? 0,05 ? 0,62 ? 0,1 % for 2 min. One of those wasn?t applied any treatment due to the control analysis. The samples, taken to the cold-chain immediately after the application, were carried to the laboratory. For residue analysis, samples were examined at the 2nd, 4th,7th and 14th days after catching. At this time, the samples were put in safekeeping in refrigerator ( between +2 - +4 C°) as covered with ice. Before the examination, the samples were taken to the milieu and their images were setted down for the determination of the melanosis. They were evaluated according to the Otwell and Marshall?s melanosis VIII scale. As to the scale, it was ascertained that the samples were in acceptable levels for the first 6 days. For determining the residues, Agilent HPLC-FLD was used. The samples prepared to the extraction procedure were examined with equipment in definite days and the results were saved. Before the examinations, the daily calibration curves were fixed with 25, 50, 75 and 100 ppb standarts. Each exam days, 2 spiked samples and 1 blank sample were determined and daily recoveries were calculated. Daily recoveries shows variation between 82 and 112 %. For each five sample groups were examined with three parallels and their means are excepted. At standart deviations, the sharply points were removed and not added to the calculation. In the Group A samples applied 4HR with a concentration of 0,0025 %, the melanosis scale levels didn?t pass over the number 4. 4HR is very effective in preventing melanosis even at a lower concentration also when applied in a concentration of 0,0025 % for 2 min by dipping was setted to pass over the level of 2 mg/Kg, the MRL of EC, for the first four days. But when it was applied at a higher concentration and after the 4th day, the residue limits were setted in an increase.