Model bir işletmede organik mandarin, şeftali ve zeytin üretiminin çevresel sürdürülebilirliği üzerine araştırmalar
Research on enviromental sustainability of organic tangerine, peach and olive production in a model farm
- Tez No: 224083
- Danışmanlar: PROF.DR. UYGUN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik indikatörleri, organik üretim, mandarin, zeytin, şeftali, Sustainability indicators, organic production, mandarin, olive, peach
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Tez, model bir işletmede organik mandarin, şeftali ve zeytin üretiminin çevresel sürdürülebilirliği üzerinde Ocak 2006- Mart 2007 yılları arasında yapılmış bir çalışmadır. Çalışmada seçilmiş bazı sürdürülebilirlik indikatörlerinden yararlanarak yapılan uygulamalar parsel ve çiftlik düzeyinde değerlendirilmiştir. Sürdürülebilirlik indikatörleri insan ve çevre ilişkileri hakkındaki kompleks bilgileri kolay, ucuz ve hızlı bir şekilde temin eder. Farklı kurumlarca bir çok indeks geliştirilmiş olmasına karşın çalışmada başlıca 8 indikatör seçilmiş, IV değerlendirilerek sonuçları yorumlanmıştır. Çalışmada Ege Bölgesinde yerleşik tümüyle organik üretim yapan model bir işletme seçilmiştir. İşletmede yıl boyunca yapılan uygulamalar (ilaçlama gübreleme sulama vs.) takip edilmiş ve toprak ve su örnekleri analiz edilerek referans değerler karşılaştırılmıştır. Sonuçlara göre; işletmede yapılan uygulamalar organik tarım kurallarına uygun olduğu halde İşletmede ele alınan parsellerin değerlendirilmesi sonucunda özellikle toprak verimliliğine yönelik olarak sürdürülebilirliğin yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır. Bunların nedenleri araştırılıp işletmede çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliğin arttırılmasına yönelik önerilerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study is carried out between January 2006- March 2007 at a model farm to determine the environmental sustainability of organic tangerine, peach and olive production. Sustainability was assessed at parcel and farm level using selected sustainability indicators. Sustainability indicators provide complex information about the relationship between the human and the environment in an easy cheap and rapid manner. Despite existing of various indicators developed by different organizations, 8 of them have been used in the study as the main VI indicators and the results of the calculations were evaluated. An organic farm established in the Aegean Region was selected as a model. The practises (sprays, fertilizers, irrigation etc.) applied during an entire year were monitored, and soil and water samples were analyzed and compared against the reference values. According to results, even if all the practises comply with the organic rules, indicators related to soil fertility indicated inadequate levels. Reasons yielding such results were evaluated and recommendations were made to improve environmental and economic sustainability of the farm.