Türkiye'nin ege denizi sahillerinde dağılım gösteren sıpuncula türlerinin taksonomik ve ekolojik özellikleri
Taxonomic and ecologic features of sipuncula distributed along the turkish aegean coast
- Tez No: 224091
- Danışmanlar: PROF.DR. TUNCER KATAĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sipuncula, Ege Denizi, ekoloji, taksonomi, biyometri, Sipuncula, Aegean Sea, taxonomy, ecology, biometry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Türkiye'nin Ege Denizi sahillerinde dağılım gösteren Sipuncula üyelerini saptamak amacıyla Türkiye'nin Ege Denizi karasularından 108 istasyon seçilmiş ve bu istasyonların farklı biyotop ve derinliklerinden (0-195 m) toplam 134 bentik örnek alınmıştır. Bu örneklerin kalitatif ve kantitatif incelenmesi sonucunda 2 klasise ait 5 familya, 9 genus, 9 subgenus, 11 tür ve 5 alttür ile bunlara ait toplam 3099 birey tespit edilmiştir. Bu tür ve alt türlerden 1'inin (Apionsoma (A.) misakianum) Akdeniz; 2'sinin (Phascolion (I.) tuberculosum ve Aspidosiphon (A.) misakiensis) Doğu Akdeniz ve 10'nun ise Türkiye faunası için yeni oldukları saptanmıştır. Araştırma bölgesinin genelinde Onchnesoma steenstrupii steenstrupii en yüksek dominansi ve frekans indeks değerine sahip türdür. İncelenen biyotoplar arasında kumlu çamur yapısındaki dipler en fazla tür ve birey sayısına, süngerler (Sarcotragus sp. ve Verongia aerophoba) ve Cladocora caespitosa-Pinna nobilis en az tür sayısına; C. caespitosa ve P. nobilis ise en az birey sayısına sahiptir. Saptanan sipunculidler arasında Aspidosiphon (A.) elegans Lessepsian bir türdür.
Özet (Çeviri)
In order to encounter Sipuncula species distributed along the Turkish coast, a total of 134 benthic samples was collected from different depths and biotopes (0-195 m) at 108 stations located on the Turkish Aegean coast, and analysed both in terms of qualitative and quantitative aspects. As a result, 2 classis, 5 families, 9 genera, 9 subgenera, 11 species ve 5 subspecies and 3099 specimens were determined, of which one species (Apionsoma (A.) misakianum) was new to the Mediterranean fauna, 2 species (Phascolion (I.) tuberculosum and Aspidosiphon (A.) misakiensis) new to the eastern Mediterranean fauna, and 10 species new to the Turkish fauna. In the investigated area, Onchnesoma steenstrupii steenstrupii was the highest dominance and frequency index values. Of the biotopes examined, muddy sand was characterized by the highest number of species and specimens, whereas sponges (Sarcotragus sp. and Verongia aerophoba), and Cladocora caespitosa-Pinna nobilis by the lowest number of species; C. caespitosa and P. nobilis by the lowest number of specimens. Among the sipunculids identified, Aspidosiphon (A.) elegans was a Lessepsian species.