Ham petrolün bitki gelişimine etkisi
Effect of crude oil on growth of plant
- Tez No: 224109
 - Danışmanlar: PROF. YUSUF GEMİCİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
 - Anahtar Kelimeler: Ham petrol, Triticum durum L, Bakü ? Tiflis ? Ceyhan (BTC) boru hattı, Crude oil, Triticum durum L, Bakü ? Tiflis ? Ceyhan (BTC) pipeline.
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Botanik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bakü ? Tiflis ? Ceyhan (BTC) boru hattının uzunluu 1760 km olup hattın 1070 km'si Türkiye'den geçmektedir. BTC'nin geçtii bölgenin büyük bir kısmı deprem kuaında yer almaktadır. BTC, Azerbeycan'da üç, Gürcistan'da dört ve Türkiye'de yedi aktif fay üzerinden geçmektedir. Boruların, geçtii su yolları üzerinde veya toprak altında meydana gelecek sızıntılar çevreye büyük zarar verebilir. Bu tezde özellikle buday tarımı yapılan, hattın geçtii bölgelerde, olabilecek ham petrol sızıntısının bölge tarımını ne ekilde etkileyecei belirlenmeye çalıılmıtır. Çalımamızda 3 kg olarak tartılan bahçe topraı -kontrol hariç- 15 farklı dozda ham petrolle karıtırılmıtır. Petrolle karıtırılmı topraklar saksılara koyulduktan sonra her bir saksıya 20 adet Triticum durum L. bitkisinin tohumu boyu kadar derinlie ekilmitir. Bitkilere düzenli olarak eit miktarlarda çeme suyu verilmi ve geliimleri gözlenmitir. Gruplar arasında belirgin farlılık gözlendiinde deney sonlandırılmıtır. Hasat sonrasında bitkilerin kök uzunluu, kök ya ve kuru aırlıı, gövde uzunluu, gövde ya ve kuru aırlıı ölçülmütür. Klorofil ekstraksiyonu ve kantitatif analizi ayrıca hormon analizi yapılmıtır. Uygulama yapılan bitki gruplarında kök geliimlerine baktıımızda ham petrol konsantrasyonu arttırıldıkça gruplarda önce strese balı olarak VI kök geliimlerinde artma görülürken, konsantrasyon arttırılmaya devam ettiinde ham petrolün bitki bünyesinde toksik etki yaratarak kök geliimi üzerinde ket vurucu bir etki yaptıı görülmütür. Ham petrolün tüm konsantrasyonlarda gövde geliimine ket vurucu bir etkisinin olduu görülmütür. Bu çalımadaki hormon analizi sonuçlarına baktıımızda, genel olarak ham petrol miktarındaki artma ABA ve IAA miktarındaki artı ile paralellik göstermektedir Uygulama yapılan bitki gruplarında klorofil-a, klorofil-b, toplam klorofil ve karotenoid miktarı bakımından sonuçlar deerlendirildiinde bulguların birbirine paralellik gösterdiini görmekteyiz. Bitkilerde strese balı klorofil-a, klorofil-b, toplam klorofil ve karotenoid miktarı, düük ham petrol konsantrasyonlu gruplarda artı gösterirken, ham petrol konsantrasyonu arttırıldıkça ham petrolün negatif etki yapmasıyla deerlerde düü görülmütür. Çalımamız sonucunda ham petrolün topraa karımasının, bitki büyüme ve gelimesine negatif etki yaparak çiftçinin istedii verimde ve kalitede ürün alamamasına sebep olacaı böylece hem üretici ekonomisi hem de ülke ekonomisinin zarar görecei kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
The length of Bakü ? Tiflis ? Ceyhan (BTC) pipeline is 1760 km. 1070 km of that pipeline crosses through Turkey. A considerable part of BTC is located in seismic zone. BTC crosses 3 faults in Azerbaijan, 4 faults in Georgia and 7 faults in Turkey. In case of leakages from the pipeline where it is close to water resources and / or under earth, environmental havoc is inevitable. In this study, effect of possible crude oil leakages from pipeline in corresponding areas especially on wheat production areas was investigated. 15 different dosage of crude oil was mixed with 3 kg of earth ( not controlled) 20 seeds of Triticum durum L. were planted in the flowerpots which were filled with these earth and oil mixtures. The seeds were planted in depth of its length. The plants were irrigated with fountain water equally and the plant growth was observed. The experiments were finalized when the difference in different flower pots was noticeable. After harvest, the length of root and the stem, the weight of wet and dry root and stem of plants were examined. Chlorophyll extraction, quantitative analyses and hormone analysis were carried. It is observed in experimental groups, when the oil rate was increased, the roots grew more. This is due to stress effect. However, when the oil rate was continued to increase, because of the toxic effect of VIII oil, the growth of the root was inhibited. It is also observed that crude oil inhibited the growth of the stem of the plant. The hormone analysis showed that when the oil rate increased, the amounts of ABA and IAA also increased. When the amounts of chlorophyll- a, chlorophyll- b, total chlorophyll, carotenoid are examined in our experimental groups, the patterns were the similar to each other. The amounts of chlorophyll- a, chlorophyll- b, total chlorophyll, carotenoid increases in low oil rated experimental groups due to stress effect, while when the oil rate was increased, the amounts of these substances decreased. The experiments showed that the leakage of crude oil to agricultural earth has a negative effect on growth and development of wheat, which would decrease the yield and the quality of the harvested wheat resulting in damage in grower economy and country economy.