Sigara bırakma aşamalarına odaklı motivasyonel görüşmelerle gebelerde sigara bıraktırma
Making pregnants to give up smoking with motivational interviewing that are focused on the steps on giving up smoking
- Tez No: 224201
- Danışmanlar: PROF. GÜLÜMSER KUBLAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, sigara, motivasyonel görüşmeler, sigara bırakma, Pregnancy, cigarettes, motivational interviewing, give up smoking
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Gebelikte sigara kullanımı, intrauterin ve bebeklik dönemlerindeki mortalite ve morbiditenin başlıca nedenleri arasında olduğu için önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle bu çalışmada, sigara bırakma aşamalarına uygun olarak oluşturulan motivasyonel görüşmelerle gebelerin sigarayı bırakma durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma 38 gebe ile yürütülen bir eylem araştırmasıdır. Çalışmaya, Zekai Tahir Burak Doğum ve Kadın Hastalıkları Hastanesinin prenatal ünitesine başvurup 16.gebelik haftasını doldurmamış olan, günde en az bir tane sigara içen ve okur-yazar olan gebeler alınmıştır. Her gebeye, ortalama 12-13 gün arayla 5 kez müdahale ziyareti, arkasından birer ay arayla 3 kez izlem ziyareti olmak üzere toplam 8 kez ev ziyareti yapılmıştır. Araştırmanın verileri 15 Aralık-18 Haziran tarihleri arasında gebelerin sigara içme durumunu değerlendirme formu, biyokimyasal ölçümler (CO, Kotinin) ve Öz-yeterlilik Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS veri tabanında yüzdelikler, Tek Örneklemli Ki-kare Testi, Evren Ortalaması Önemlilik Testi, Mc Nemar, K İlişkili Örneklem Testi, İki Eş Arasındaki Farkın Anlamlılık Testi ve Kruskal Wallis Varyans Analizi kullanılarak değerlendirilmiş ve aşağıdaki bulgulara ulaşılmıştır. Müdahaleden 3 ay sonra yapılan izlem ziyaretinde gebelerin % 39.5'inin sigarayı bıraktığı; % 44.7'sinin ise sigarayı başlangıçtaki içtiği miktarın %60'ı oranında azalttığı; müdahale öncesinde gebelerin büyük çoğunluğunda (% 86.8) çevresel sigara dumanı söz konusu iken, müdahale sonunda bu miktarın % 55.3'e düştüğü; gebelerin öz yeterlilik puan ortalaması başlangıçta 61.36±12.61 iken, müdahale sonunda 93.34±27.04'e yükseldiği saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda oluşturulan bu müdahale programının birinci basamakta çalışan ebe ve hemşireler tarafından kullanılarak yaygınlaştırılması ve bu tür çalışmaların daha büyük örneklemlerde tekrar edilmesi önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The usage of cigarette during pregnancy is an important public health problem as a result of being one of the main reasons for mortality and morbidity on intrauterine and babyhood periods. Therefore, ın this study, it was aimed to evaluate giving up smoking manner of pregnant women with the motivational interviewing based on the stage of giving up smoking. The study is an action research which is held with 38 pregnant women. At least smoking a cigarette a day and literate pregnants, who applied to Prenatal Unit of Zekai Tahir Burak Maternity and Gynecological Diseases Hospital and not completed the 16th week of the pregnancy, are included to the work. Each pregnant woman is visited at home totally 8 times, including 5 intervention visits with the break of 12-13 days and 3 observation visits with the break of a month. The datum of the research is collected through the Evaluation Forms, Biochemical Appraisals ( CO, cotinin ) and Self-adequacy Criterion applied between 15th December and 18th June. The datum is evaluated with SPSS database percentile, Single Sampled chi-square Test, Cosmos Average Importance Test, Mc Nemar, K Related Sample Test, The Meaning of Difference Between Two Equals Test and Kruskal Wallis Varians Analysis and the following inventions are got. At the observation visit taken 3 months later from the interference, it?s seen that the % 39.5 of pregnant smokers gave up smoking; %44.7 of them reduced smoking at the rate of %60 from the beginning rate; the rate of environmental smoke before the interference (%86.8) decreased to %55.3; the average of self-adequacy was 61.36±12.61 and it increased to 93.34±27.04. The application and prevalence of the interference program which is constituted through these results and the repetition of such works on more precedents is proposed.