Physıcal fıtness assessment of the upper extremıtıes ın wheelchaır users
Tekerlekli sandalye kullanicilarinda üst ekstremite fiziksel uygunluğunun değerlendirilmesi
  1. Tez No: 224243
  2. Yazar: AHMAD KAMAL SHUKRİ AL-TURUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZBAN BAYRAMLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel uygunluk, Tekerlekli Sandalye Kullanıcıları, Spor, Engel
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma tekerlekli sandalye kullanıcılarında üst ekstremite fiziksel uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya yaşları 16-35 yıl arasında değişen toplam 40 olgu dahil edilmiştir. Olgular iki gruba ayrılmıştır. Bir grubu sedanter tekerlekli sandalye kullanıcıları, diğer grubu tekerlekli sandalye basketbol oyuncuları olarak aktif tekerlekli sandalye kullanıcıları oluşturmuştur. Tüm olgulara vücut kompozisyonu, kas-iskelet fonksiyon testleri (kuvvet, endurans, esneklik), aerobik fonksiyon, anaearobik fonksiyon ve hız testleri yapılmıştır. Aktif ve sedanter tekerlekli sandalye kullanıcılarının karşılaştırılmasından elde edilen verilere bakıldığında, kardiovasküler endurans yönünden VO2 max değerleri aktif grup lehine anlamlı çıkmıştır (p0.05). İzometrik kas kuvveti değerleri karşılaştırıldığında aktif grup lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p0.05). Esneklik testi (Apley test) ve anaearobik fonksiyon yönünden yine gruplar arasında anlamlı bir farklılık elde edilememiştir (p>0.05). Hız açısından gruplar değerlendirildiğinde sonuçların aktif grup lehine anlamlı olduğu görülmüştür (p>0.05). Çalışmanın sonucunda, tekerlekli sandalye kullanıcılarının günlük yaşam aktiviteleri ile toplumsal yaşamda tam bağımsızlık sağlayabilmeleri ve yaşam kalitesinin iyileştirilebilmesi için üst ekstremite fiziksel uygunluk değerlendirmelerine önem verilmesi ve buna yönelik eğitim programlarının rehabilitasyon yaklaşımları içerinde yer alması gerektiği görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was performed to assess the physical fitness of the upper extremities in wheelchair users on a sample of 40 subjects; ages differed between 16-35 years. The study sample was divided into two groups: The first group contained sedentary wheelchair users; the second group contained active wheelchair users. Physical fitness for upper extremities was evaluated for all subjects, they underwent physical fitness tests for upper extremities which are: body composition tests, musculoskeletal functioning tests (strength, endurance and flexibility), Field test to measure aerobic functioning, anaerobic functioning tests, and velocity test. When comparing the results of BMI test it showed no meaningful difference between the groups. Also, skinfold values showed no significant difference between groups, except the values of the breast skin fold that was higher in average for sedentary group than the average of right and left measures for active group (p0,05). Mean values for flexibility (Apley) test, showed no significant difference between the groups, and between right and left hand (p>0,05).