Kronik periodontitisli bireylerde konvansiyonel periapikal radyografi ve dijital subtraction radyografi veri etkinliklerinin karşılaştırılması.
Comparison of data efficiency between conventional periapical radiography and digital subtraction radiography in individuals with chronic periodontitis.
  1. Tez No: 224244
  2. Yazar: ARZU ALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA F. TÖZÜM, PROF. DR. HİLMİ KANSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital subtraction radyografi, Periodontal kemik defekti, Standardize paralel periapikal radyografi, Digital Subtraction Radiography, Periodontal Bone Defects, Standardized Parallel Periapical Radiography
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte tüm medikal alanlarda olduğu gibi diş hekimliği radyolojisinde de konvansiyonel görüntüleme yöntemlerinin yanısıra dijital tekniklere doğru bir yöneliş olmuştur. Araştırmamızda, kronik periodontitis tanısı konulan ve flap cerrahisi planlanan, onsekiz hastanın altmış mandibular premolar- molar bölgesinden cerrahi işlem öncesi ve sonrası alınan konvansiyonel radyograflar ve Dijital subtraction radyografi (DSR) görüntüleri ile kemik iyileşim sürecinin takip edilmesi ve her iki tekniğin radyografik verileriyle etkinlik yönünden karşılaştırılması amaçlanmıştır. Hastalarda yapılan periodontal cerrahi tedavinin sonuçlarını takip etmek amacıyla cerrahi öncesi (0), cerrahi sonrası 3. ve 6. aylarda periodontal indeks, cep derinliği ve diş eti çekilme miktarı kayıtları alınarak, aynı sürelerde standardize paralel periapikal radyografi tekniği ile elde edilen radyograflar, alveolar kemiklerdeki değişiklikleri saptamak ve yapılan cerrahi işlemin sonuçlarını değerlendirmek amacıyla, farklı gözlemci değerlendirmeleriyle konvansiyonel ve DSR analizlerine tabi tutulmuştur. Sonuçlara göre, indeks değerlerinde ve cep derinliğinde anlamlı azalma, diş eti çekilme miktarlarında ise artış gözlenmiştir. Konvansiyonel periapikal radyografi ve DSR sonuçları değerlendirildiğinde, 0-3, 3-6 ve 0-6 ay aralıklarında gözlemci içi tutarlılığının iyi veya orta düzeyde olduğu, gözlemciler arası tutarlılığın ise zayıf düzeyde olduğu görülmüştür. Tüm radyografik değerlendirmeler sonucu ise, periodontal defektlerde yeni kemik oluşumu ortalama değerlerinin takip süreci içerisindeki değişimleri karşılaştırıldığında, tüm zaman aralıklarında defekt dolumlarında DSR verilerinde konvansiyonel radyografi teknik verilerine göre istatistiksel olarak anlamlı artışlar bulunmuştur. Sonuç olarak, DSR tekniğinin, mineralize dokularda ortaya çıkan ve konvansiyonel radyografik olarak çok net izlenemeyen minimal değişikliklerin belirlenmesinde daha etkin bir teknik olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Improved technology created an inclination towards digital techniques along with the conventional screening methods in dental radiology as well as all medical branches. In our research, the objective is to compare two techniques for radiographic data efficiency and follow the bone recovery processes, using conventional radiographs and digital subtraction radiology (DSR) taken pre- and post-operatively from sixty mandibular premolar and molar regions in eighteen chronic periodontitis patients that undergo flap surgery. With the purpose of following the results of the periodontal surgery treatment, the periodontal index, pocket depth and gingival recession in the patients were recorded in the pre-operative (0) and post-operative 3rd and 6th months. Meanwhile, radiographs obtained with standardized parallel peri-apical radiography technique were studied for conventional and in DSR analyses by different observers to determine the changes on the alveolar bones and to assess the results of the surgery performed. The results revealed significant decrease in index values and pocket depths and an increase in the gingival recession amount. An evaluation of conventional peri-apical radiology and DSR results showed that the intra-observer consistency was good and fair while the inter-observer consistency was poor at 0-3, 3-6 and 0-6 month periods. The entire radiographic evaluation was made by comparing the changes of average values in new bone formation within the follow-up period. This evaluation revealed statistically significant increase in DSR data compared to the data of conventional radiography technique in defect recovery in all periods. In conclusion, we advocate that the DSR technique is more efficient in detecting the minimal changes on the mineralized tissues, which cannot be clearly followed with conventional radiographic techniques.