Anterior dişlerin mikroimplant desteği ile intrüze edilerek retrakte edilmesi sırasında meydana gelen değişikliklerin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Finite element analysis of changes during simultaneous intrusion and retraction of anterior teeth with microimplant support
  1. Tez No: 224278
  2. Yazar: TOYGAR ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. MÜYESSER SARAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ortodonti, diş hareketleri, implantlar, sonlu elemanlar analizi, orthodontics, tooth movement, implants
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Anterior dişlerin aynı anda intrüzyonu ve retraksiyonu, destek alınan dişlerde yan etkilere yol açması ve yüksek ankraj gereksinimi nedeniyle mekanik olarak gerçekleştirilmesi güç bir diş hareketidir. Teorik olarak sınırsız ankraj sağlayabildikleri için son yıllarda ortodontide geniş kullanım alanları bulmuş olan mikroimplantlar bu tür mekaniklerin başarıyla uygulanmasına yardımcı olmaktadır. Mikroimplantların kullanımı ortodontide bilinenlerden farklı yeni mekanik sistemlerin tanımlanmasını gerektirmiştir. Araştırmamızda, farklı ortodontik mekaniklere dayanan ve kuvvet uygulama yerleri, mikroimplant yerleşim yerleri ve kuvvet miktarları farklı üç ayrı ?en masse? anterior intrüzyon ve retraksiyon sisteminin üç boyutlu modeli bilgisayarda oluşturulmuş ve sonlu elemanlar analizi ile incelenmiştir. Sonlu elemanlar analizi ile periodontal ligamentteki gerilmeler ve dişlerin birincil yer değiştirmeleri elde edilmiştir. Analizler sonucunda bölümlü ark mekaniklerine dayanan birinci modelde intrüzyon ve retraksiyon daha etkin bir şekilde gerçekleşirken, sürekli ark mekaniklerine dayanan ikinci modelde ark teli ve braketler arasındaki sürtünme retraksiyon kuvvetinin etkinliğini azaltmış, orta kesiciler arasından uygulanan intrüzyon kuvveti ise anterior dişlerde labial tippinge yol açmıştır. Kuvvetlerin palatinalden uygulandığı üçüncü modelde ise özellikle orta kesicilerde yüksek gerilme değerleri elde edilirken, anterior dişlerde belirgin palatinal tipping izlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, incelenen mekanik sistemlerin klinik uygulamalar için nasıl kullanılması gerektiğine dair yorumlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Simultaneous ?en masse? intrusion and retraction of anterior teeth demands relatively high anchorage support due to high potential of causing undesirable tooth movements. Microimplants has been very popular recently for their successful utilization in high anchorage cases. Providing an absolute anchorage, these structures called for a need to redefine conventional orthodontic mechanics. In present study, three 3-d models based on three different orthodontic mechanics which also differ in points of force application, amount of forces and microimplant sites have been constructed in computer environment and analysed by finite element analysis. Stress in the periodontal membranes and initial tooth displacements have been obtained during analyses. The first model was based on segmental arch mechanics, and was proved to be more efficient for simultaneous intrusion and retraction. In the analysis of the second model, which was based on continuous arch mechanics, frictional resistance between archwire and brackets diminished retraction forces and the application of force from a microimplant placed labially between two central incisors seemed to cause labial tipping of anterior teeth. The third model, employing palatal side application of a single force, showed relatively high stress at root tips of central incisors and prominent palatal tipping of anterior teeth. At the end of the study, conclusions have been drawn regarding the possible utilization of the analysed systems in the clinical setting.