Deneysel olarak nekrotizan enterokolit oluşturulmuş yenidoğan sıçanlarda hiperbarik oksijen tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Effect to hyperbaric oxygen therapy in an experimental newborn rat model of necrotizing enterocolitis
  1. Tez No: 224339
  2. Yazar: DOĞAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL GÖÇMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nekrotizan enterokolit, hiperbarik oksijen, apoptozis, Necrotizing enterocolitis, hyperbaric oxygen, apoptosis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Çalışmamızda deneysel olarak nekrotizan enterokolit oluşturulmuş yenidoğan sıçanlarda hiperbarik oksijen tedavisinin etkinliğini değerlendirmeyi amaçlandık. Nekrotizan enterokolit oluşturabilmek için daha önceden kullanılmış bir hipoksi-reoksijenizasyon (H/O) modeli kullanıldı. Grup 1'e üç gün arka arkaya hipoksi reoksijenizasyon (H/O) işlemi yapıldı. Grup 2'ye üç gün arka arkaya hipoksi reoksijenizasyon (H/O) işlemi yapıldı. Son hipoksi reoksijenizasyon işleminden iki saat sonra, 2,5 ATA basınçta 60 dakika %100 O2 ile bir seans HBO tedavisi uygulandı. Üçüncü günün sonunda terminal ileum ve çekumu içine alan barsak kısımları çıkarıldı. Dokuda TUNEL boyama yöntemi ile apoptozis ve protein karbonilasyon yöntemi ile oksidatif stres değerlendirildi. Kontrol grubu ve hiperbarik oksijen tedavisi verilen grup oksidatif stes ve doku hasarı yönünden karşılaştırıldığında aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. 1. Protein karbonilasyon yöntemi ile saptanan oksidatif stres, kontrol grubu ile HBO tedavisi verilen grup arasında belirgin farklıydı. İki grup arasındaki fark istatiksel olarak anlamlıydı.(p=0,01) Kontrol grubunda ortalama protein karbonil değeri 32,20 (±16,93) nmol/ mg proteinken, HBO tedavisi verilen grupta 233,25 (±181,06) nmol/mg protein olarak bulundu. 2. Doku hasarını belirlemek amacıyla histopatolojik kesitlere yapılan TUNEL boyaması ile apoptozis skorlandı. Apoptozis skorlamasına göre kontrol grubu ile HBO tedavisi verilen grup arasındaki fark belirgindi. İstatiksel olarak anlamlıydı.(p=0,003) Kontrol grubunda ortalama apoptozis skoru 2,1 (±0,6), HBO tedavisi verilen grupta 1 (±0,7) olarak bulundu 3. Bizim çalışmamızda HBO tedavisi verilen grupta protein karbonilasyon yöntemi ile oksidatif stresin belirgin arttığı gösterildi. Ancak HBO tedavisi verdiğimiz grupta doku hasarının kontrol grubuna göre daha az olduğunu TUNEL yöntemi ile yaptığımız apoptozis değerlendirmesinde saptadık. Bu karşıtlık bize oksidatif stresin belirli bir düzeye kadar doku üzerinde koruyucu etki yaptığını belirli bir düzeyin üzerinde ise doku hasarını artırdığını düşündürdü. Ancak bu konuda yeterli veri olmadığını, daha fazla çalışma yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Sonuç olarak deneysel olarak nekrotizan enterokolit oluşturduğumuz yenidoğan sıçanlarda yeni bir tedavi yöntemi olarak denediğimiz hiperbarik oksijenin intestinal hasarı azaltmada etkili bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz ancak NEK tedavisinde hiperbarik oksijenin etkinliğini gösterecek daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Danışman: Prof.Hv.Tbp.Alb. İsmail Göçmen Çalışmayı Destekleyen Kuruluş: GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
Özet (Çeviri)
This study was undertaken to investigate the effect to hyperbaric oxygen (HBO) therapy in an experimental newborn rat model of necrotizing enterocolitis. Twenty newborn rats were divided to two groups as control (group1) and HBO (group 2). An animal model was used for hypoxia-reoxygenation (H/O) which was described previously. Hypoxia was accomplished by placing the pups in an airtight plexiglas (Rohm & Haas, Philadelphia, PA) chamber (Vacunit; Echmann, England), which was perfused with 100% CO2 for 15 minutes. After hypoxia, the animals were reoxygenated for 15 min with 100% oxygen. After this procedure the animals were kept under standard conditions. H/O was applied for three days to both groups. Single dose HBO therapy was applied to group 2 at 2,5 ATA 100% O2 with a duration of 60 minutes. At the end of the study all animals were sacrificed by cervical dislocation. Terminal ileum and cecum were removed and fixed in 10% formaldehyde. The tissue injury was determined by performing an apoptosis scoring system with TUNEL staining. Oxidative stress was determined by measuring tissue protein carbonyl content. The results of our study regarding the tissue injury and oxidative stress when we compared between the two groups are: 1. There was a statistically significant difference between control and HBO groups in oxidative stress determined by protein carbonilation (p=0,01). Mean protein carbonilation values were 32,2 nmol/mg protein and 233,25 nmol/mg protein in control and HBO groups respectively. 2. Apoptosis scoring was made after TUNEL staining to determine tissue injury. There was a statistically significant difference between control and HBO groups in apoptosis scores (p=0,003) Mean apoptosis scores were 2,1 (±0,6) and 1 (±0,7) in control and HBO groups respectively. 3. We showed a significant increase in oxidative stress by using protein carbonilation in HBO group in our study. However the tissue injury determined by apoptosis scoring with TUNEL staining was significantly decreased in HBO group. In conclusion these findings let us to think that HBO therapy reduces intestinal tissue injury in our experimental newborn rat model of necrotizing enterocolitis but more detailed studies should be made to show effect of HBO therapy on necrotizing enterocolitis. Danışman: Prof.Hv.Tbp.Alb. İsmail Göçmen Çalışmayı Destekleyen Kuruluş: GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi