Diyabetik ve non-diyabetik olgularda ince lif nöropati tanısında kısa segment sinir ileti çalışması ile standart elektrofizyolojik testlerin ve klinik nöropati ölçütlerinin karşılaştırılması ve tanısal değerleri
Comparison of short segment nerve conduction studies, standard electrophysiological tests and clinical neuropathy criterions of diabetic and non-diabetic cases in diagnosis of small fiber neuropathy and their diagnostic values
- Tez No: 224338
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İnce lif nöropatisi, Diyabetik nöropati, Michigan nöropati tarama enstrümanı, Nöropati semptom skoru, Kısa segment çalışmaları, Sempatik deri yanıtları, Vibrasyon süresi, Sinir ileti çalışmaları
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Diyabetik nöropati büyük mortalite, morbiditeye ve büyük ekonomik harcamalara neden olan diyabetes mellitusun (DM) en sık karşılaşılan komplikasyonudur. Bu alanda yapılan sayısız çalışmalarda, nöropatinin, herhangi bir tipinin mutlaka bu hastalarda görüldüğü bildirilmektedir. Diyabetik nöropati tek başına yada beraberinde, sinir sisteminin farklı alanlarını etkileyen bir klinik sendromlar grubudur. Diyabetik kişiler sıklıkla, nesnel büyük lif nöropatisi olmadan nöropatik ağrı yaşarlar ve diyabetin majör etkisi otonomik fonksiyon, ısı ve ağrı algılamasını sağlayan küçük miyelinize olmayan veya ince miyelinize C ve A delta lifleri üzerinedir. İnce lif duysal nöropatisi olan hastalarda duysal bozukluklar (sıklıkla ayaklarda yanma, uyuşukluk, karıncalanma ve ağrı); normal veya anormal nörolojik muayene (hafif duysal defisitler); normal veya minimal anormal tanısal bulgular vardır. Bu çalışmada amaç ince lif nöropatisi tanısında kısa segment sinir ileti çalışması ile standart elektrofizyolojik testlerin ve klinik nöropati ölçütlerinin karşılaştırılarak tanısal değerlerinin katklarının saptanmasıdır. İnce lif nöropati tanısı klinik olarak düşünülüp nörofizyoloji laboratuvarlarına gönderilen olguların birçoğunda normal elektrofizyolojik veriler elde edilmektedir. Tanıya varmada en kolay, özgünlüğü yüksek ve hastaya en yararlı inceleme biçimini saptamaya çalışmakta amaçlarımız arasındadır. Çalışmaya 67 tip II diyabeti veya oral glukoz tolerans bozukluğu (DM) olan, 25 non-diyabetik (NDM) hasta ve 27 kontrol (K) vakası çalışmaya alınmıştır. Hasta ve kontrol grubunda ki olguların tümünde klinik nöropati değerlendirmeleri için Michigan nöropati tarama enstrümanı (MNSI) ve otonomik semptom inceleme formu ile nöropati semptom skoru (NSS) formu kullanılmıştır. Elektrofizyolojik incelemelerde median ve ulnar sinir ortodromik duysal normal ve kısa segment (KS) çalışmaları, motor sinir ileti çalışmaları ile polinöropatilerde incelenen diğer tüm sinir ileti değerleri, F yanıtları, H-refleks çalışmaları ile sempatik deri yanıtlarına (SDY) bakılmıştır. Olguların iki yanlı el işaret parmağı ve ayak başparmağı distal falanksından 128 Hz `lik diyapozon ile vibrasyon süreleri kaydedilmiştir. Michigan nöropati tarama testinin, NSS'den görece daha anlamlı farklılık taşıdığı gözlenmiştir. Vibrasyon duyusunun ölçümlerinde kontrol grubuna göre hem NDM, hem de DM grubunda anlamlı farklılık saptanmıştır. Bu farklılık alt ekstremiteden elde edilen vibrasyon sürelerinde belirgindir. Sinir ileti çalışmalarında, özellikle ulnar sinir duyu ileti değerleri daha ön plana çıkmıştır. Kısa segment duyu ileti hızları ise gerek NDM, gerekse DM'lu olgularda, normal olgulara göre belirgin farklılık göstermemesine karşın, grup içinde diğer klinik ya da elektrofizyolojik ölçütlerle anlamlı ilişki göstermiştir. Otonomik işlevlerin değerlendirmesinde, ise gerek klinik verilerin, gerekse SDY'larının beklenen tanısal katkısı saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Diabetic neuropathy is the most common complication of diabetes mellitus(DM), leading to great morbidity and mortality with a huge economic burden for diabetes care. In many countless studies about this field, reported that any kind of neuropathy was seen in these patients. Diabetic neuropathy is a group of clinical syndromes which affect distinct regions of the nervous system with alone or in a combination form. Many individuals with diabetes experience neuropathic pain, often without objective signs of large- fiber neuropathy. In diabetes mellitus, the major effected part of nerve fibers are the small unmyelinated or thinly myelinated C and A delta nerve fibers that subserve autonomic function with thermal and pain perception. Patients with small fibre sensory neuropathy presents sensory complaintments (most commonly burning feet, numbness, tingling and pain); normal or mildly abnormal neurological examinations (mild sensory deficits); normal or minimally abnormal electrodiagnostic studies. The aim of our study is to determine diagnostic values of small segment nerve conduction studies, standart neurophysiologic tests and clinical neuropathy measures. It is well known that, most of patients who have small fiber neuropathy have normal electrophysiological data. Our another aim of our study is also to determine the most useful and easy method with a high specifity . Sixty seven patients who have type II DM or impaired glucose tolerance (also these patients accepted as DM), 25 non-diabetic patients (NDM) and 27 controls (C) were included in the study. All patients and control group were evaluated with Michigan neuropathy screening instrument (MNSI), cinical and neurophysiological testings and neuropathy symptom score (NSS). In electrophysiological studies we examined median and ulnar nerve orthodromic sensory and short segment studies with motor nerve conduction studies and also all the other nerve conduction values that studied in polyneuropathies, F responses, H-reflex studies and sympathetic skin responses (SSR) also investigated. We noted vibration times with 128 Hz tuning fork from bilateral index finger and big toes. We observed that MNSI bear more meaningful difference compared to NSS. In vibration time measures we determined significant difference in NDM and DM groups compared to control group. This difference is more evident at feet vibration times. In our study we observed that the most frequently seen abnormality was the ulnar nerve conduction value abnormalities. Short segment sensory conduction velocities showed no difference in DM, NDM groups compared to normal cases, but demonstrate significant relation with other clinical or electrophysiological measures in groups. For evaluation of otonomic functions, we determined no benefit from SSR and clinical data as expected. Key Words : Small fiber neuropathy, Diabetic neuropathy, Michigan neuropathy screening instrument, Neuropathy symptom score, Short segment studies, Sympathetic skin responses, Vibration period, Nerve conduction