2000-2005 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastahanesi'nde doğum yapan gebelerde Hepatit-B, Hepatit-C, HIV, toksoplazma ve rubella prevalansının araştırılması
The prevalence of Hepatit-B, Hepatit-C, HIV, toxoplasmosis and rubella among pregnant women delivered in Gata Haydarpasa Teaching Hospital between 2000-2005
- Tez No: 224342
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERCÜMENT MÜNGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Toksoplazma, Rubella, Hepatit B, Hepatit C, HIV, Gebelik, Seroprevalans, Toxoplasmosis, Rubella, Hepatitis B, Hepatitis C, HIV, Pregnancy, Seroprevalance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada; Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Askeri Tıp Fakültesi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi'nde doğum yapan gebelerde seropozitiflik oranlarını belirlemek ve seropozitivite ile yaşanılan bölge, parite durumları ve yaş grupları arasındaki ilşkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Bu retrospektif çalışmaya; 2000 ile 2005 tarihleri arasında doğum yapmış yaş aralığı 16-45 arasında değişen 4226 gebe alınmıştır. ELISA yöntemi kullanılarak toksoplazma IgG, toksoplazma IgM, ruballa IgG, rubella IgM, HBsAg, Anti-HBs, Anti-HCV ve HIV seropozitiflikleri tespit edildi. Çalışmaya katılan annelerin yaşlarının ortalaması 27,11 ± 4.59 (16-44) olarak hesaplandı. Parite sayısı ortalaması 1,61 ± 0,77 ve doğumda gebelik haftalıkları ortalaması 38,87 ± 2,27 olarak bulundu. Çalışmaya alınan bütün gebeler incelendiğinde toksoplazma IgG, toksoplazma IgM, rubella IgG, rubella IgM, HBs Ag, Anti-HBs, Anti-HCV ve HIV için seropozitiflik oranları sırasıyla %26.1 (892/3416), %0.6 (22/3416), %92.2 (3151/3416), %0.2 (8/3416), %2.2 (78/3503), %16.2 (568/3503), %0.1 (2/3496) ve %0 (0/3496) olarak saptandı. Çalışmaya dahil edilen hiçbir gebede HIV seropozitifliği saptanmadı. Yaş arttıkça toksoplazma IgG, rubella IgG, Anti-HBs ve Anti-HCV prevalansının arttığı saptandı. Tüm serolojik sonuçlar bölgeler arasında anlamlı bir farklılık göstermemekle birlikte Rubella IgM pozitifliğinin Karadeniz Bölgesi'nde anlamlı ölçüde fazla olduğu saptandı. Saptadığımız seropozitiflik sonuçları Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yapılmış çalışmaların sonuçlarıyla benzerlik göstermektedir. Bu veriler ülkemizdeki antenatal takipte toksoplazma, rubella ve HBsAg taramasının uygun olacağını,ancak düşük insidans değerleri nedeni ile HCV ve HIV taramasının cost-efektif olmayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the seropositivity of hepatitis B, hepatitis C, HIV, toxoplasmosis and rubella among pregnant women delivered in GATA Haydarpasa Teaching Hospital with respect to place of living, parity and age groups. This retrospective study included 4226 pregnant women, aged 16-45 years, from 2000 to 2005. Seropositivity was documented by serologic testing of toxoplasma IgG, toxoplasma IgM, rubella IgG, rubella IgM, HBsAg, Anti-HBs, anti-HCV and anti-HIV with ELISA. Mean age was 27,11 ± 4.59 (16-44) and mean parity was 1,61 ± 0,77 and mean gestational age at delivery was 38,87 ± 2,27. The seropositivity of toxoplasma IgG, toxoplasma IgM, rubella IgG, rubella IgM, HBsAg, Anti-HBs, anti-HCV and anti-HIV was 26.1 % (892/3416), 0.6 % (22/3416), 92.2 % (3151/3416), 0.2 % (8/3416), 2.2 % (78/3503), 16.2 % (568/3503), 0.1 % (2/3496) and 0 % (0/3496) respectively. There were no cases with HIV seropositivity among the study group. The prevalence of toxoplasma IgG, rubella IgG, Anti-HBs and anti-HCV was positively correlated with increasing age. There were no statistically significant differences between places of living among studied parameters, except Rubella IgM positivity was significantly higher in the Karadeniz area. Our results were in agreement with previously performed studies in Turkey. Based on our results, it may be concluded that routine rubella, HBsAg and toxoplasmosis screening may be appropriate during antenatal care. However, routine HCV and HIV screening may not be cost effective due to their low incidences.