Transrektal ultrasound eşliğinde yapılan çoklu kadran prostat biyopsilerinin kanser saptama duyarlılıklarının değerlendirilmesi
Transrectal ultrasund guided prostate biopsy, the effect of multiple core biopsies on the sensitivity of prostate cancer detection.
- Tez No: 224461
- Danışmanlar: PROF. İ. YAŞAR ÖZGÖK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: PSA, TRUS Eşliğinde Biopsi, Prostat Kanseri, PSA, TRUS Guided Biopsy, Prostate Cancer
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Prostat kanseri, erkeklerde en sık tanı konulan kanserdir ve kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırayı almaktadır. Günümüzde lokalize hastalığın küratif tedavisi mümkün iken, lokal invazif veya metastatik prostat kanserinin tedavisi sorun teşkil etmektedir. Bu sonuçlar, etkin bir tedavi için hastalığın erken tanısı gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Prostat kanserinin erken tanısında PRM, serum PSA seviyesi ve TRUS-biyopsi triad oluşturmaktadır. PRM ve serum PSA seviyesi prostat kanserinin değerlendirilmesinde ilk basamağı teşkil etmektedir. Prostat kanserinin tanısında ve prostat bezinin anatomik yapısının değerlendirilmesinde TRUS önemli bir görüntüleme yöntemidir. Çalışmamızda; PRM, TRUS, PSA ve PSA' ya bağlı parametrelerin prostat kanseri erken tanısındaki yeri ve TRUS rehberliğinde yapılan çoklu kadranlı biyopsilerde kor sayılarının biyopsinin sonuçlarına olan etkisi değerlendirilmiştir. Hastalarımızın tümü prostatizm şikayetiyle üroloji polikliniğine başvuran ya da rutin kontrol ve PSA yüksekliği amacıyla polikliniğe başvuran olgulardı. TRUS eşliğinde yapilan prostat biyopsilerinde uygulanımı kolay, zaman kaybettirmeyen, invazif olmayan intrarektal lokal anestetikli jel ile yapılabilen lokal anestezi mutlaka kullanılmalıdır. Özellikle prostat hacminin 50 cc.'yi geçtiği olgularda çoklu kadran prostat biyopsileri tercih edilmelidir. Prostat glandının volümü arttıkça planlanan prostat biyopsi kadran sayisi da arttırılmalıdır. Serimizde; rektal kanama ve hematüri gibi komplikasyonlar tedaviye gerek kalmadan birkaç gün içinde sona ermiştir. Akut prostatit gelişen hastalarımız hospitalize edilerek intravenöz tedavi uygulanarak tedavi edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Prostate cancer, is frequently diagnosed cancer in male and second mortal cancer after lung cancer. Nowadays, curative management of the disease is possible but local invasive and metastatic disease is a dilemma. Serum PSA level, DRE, and TRUS biopsy is a triad at the management of the early prostate cancer detection. Serum PSA level, DRE, is the first step of the evaluation. TRUS is an important imaging method for the evaluation of prostate anatomy and morphology. TRUS and TRUS guided biopsy, early prediction of prostate cancer with high diagnostic rates are possible. .In our study DRM, TRUS, PSA, and parameters related with PSA, in the era of early prostate cancer detection, and TRUS guided biopsy with extensive core protocols and their effect on the early true prediction of prostate cancer were studied, the patients were either attended to our outpatient clinic for rutine examination or for the signs of prostatism. TRUS guided prostate biopsy is not time consuming, easily applicatible, non invasive method which can be performed with intrarectal lidocain gel. Especially the patient with prostate volume more than 50 cc, extensive core TRUS guided biopsies can be performed easily. With the increase of prostate volume, extended core numbers should be increased for the prostate biopsy with TRUS guidance. In our study; rectal bleeding, and hematuria complications has resolved without treatment in a couple of days. The patiens with acute prostatitis were hospitalised and given appropriate intravenous antibiotic therapy.