Hipertansiyonda ghrelin düzeylerinin ekokardiyografik bulgularla ilişkisi ve AT II reseptör blokeri tedavisi ile değişiklikleri
Link between ghrelin levels in hypertension and echocardiographic findings and alterations with AT II receptor blocker therapy
  1. Tez No: 224486
  2. Yazar: COŞKUN MERİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KENAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, ghrelin, valsartan, Hypertension, ghrelin, valsartan
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Ghrelin uygulaması veya ghrelin düzeylerini artıran tedavi seçeneklerinin, hipertansiyon tedavisinde yeni bir yaklasım olabilecegi düsünülmüstür. Bu nedenle bu arastırmada, AT II reseptör blokerlerinin hipertansiyon tedavisindeki iyilestirici etkilerinin, ghrelin düzeylerine de olan etkisinden kaynaklanıp kaynaklanmadıgı arastırılmıstır. Aynı zamanda ghrelin düzeyleri ile sol ventrikül hipertrofisi arasındaki iliski degerlendirilmistir. Bu amaçla; çalısmaya toplam 16' sı erkek, 21' i kadın olmak üzere, 33- 70 yas aralıgında, JNC VII ölçütlerine göre; evre I (n:5) ve evre II (n:32) birincil yüksek kan basınçlı 37 hasta dahil edilmistir. Hastalar vücut kitle indekslerine göre, normal kilolu (Grup I, n: 9), asırı kilolu (Grup II, n:19) ve sisman (Grup III, n: 9) olmak üzere üç gruba ayrılmıslardır. Saglıklı bireylerde ghrelin düzeyleri, literatürle uyumlu olarak hipertansiflere göre yüksek bulunmustur (p0.05). Sonuç olarak; ciddi komplikasyonlara neden olması nedeniyle önemli bir saglık problemi olan hipertansiyon ve hipertansiyona adaptasyon sonucu gelisen sol ventrikül hipertrofisinin etyopatogenezinde, izlenmesinde ve tedavisinde, ghrelinin önemli roller alabilecegi düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It has been considered that ghrelin applications or treatment alternatives which increase ghrelin levels may constitute a novel approach in hypertension treatment. Therefore, in this study, research has been done on whether curative effects of AT II receptor blockers on hypertension are also the source of their affect on ghrelin levels. Moreover, the link between ghrelin levels and left ventricular hypertrophy was being assessed. For this reason, the study included a total of 37 patients, 16 being male and 21 female, in ages between 33 and 70 years, suffering stage I (n:5) and stage II (n:32) primary hypertension according to JNC VII criteria. Patients were divided into three groups as normal weight (Group I, n:9), overweight (Group II, n:19) and obese (Group III, n:9). Ghrelin levels of healthy individuals are found to be higher than hypertensives in accordance with the literature (p0.05). Consequently, It is thought that ghrelin takes an important role in hypertension which is a serious health problem causing serious complications, and in ethiopatogenesis of left ventricular hypertrophy developed as a result of adaptation to hypertension, in follow-up and treatment.