Gestasyonel diyabet (GDM) öyküsü olan bayanlardaki subklinik inflamasyonun ve endotel bağimli hemostatik faktörlerin değerlendirilmesi
Endothelium dependent hemostatic factors and subclinical inflammation in women with previous gestational diabetes mellitus (pGDM)
  1. Tez No: 224487
  2. Yazar: TEVFİK DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. SEVİNÇ ERASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabet, Subklinik nflamasyon, Hemostatik Faktörler, Gestational Diabetes, Subclinical Inflammation, Hemostatic Factors
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) öyküsü olan bayanlar yasamlarının ilerleyen dönemlerinde artmıs tip 2 diyabet ve kardiyovasküler risk altındadır. Bu çalısmanın amacı, öyküsünde GDM olan bayanlarda endotel fonksiyonlarının göstergesi olan endotel bagımlı hemostatik faktörlerini degerlendirmektir. Hastanemizde takip ve tedavisi yapılmıs, öyküsünde GDM olan bayanlar dogumlarından en az 3 ay sonra kesitsel olarak degerlendirilmistir. Bu çalısmaya 80 GDM öyküsü olan bayan katılmıstır. Kontrol grubu olarak 45 bayan çalısmaya katılmıstır. Çalısmaya katılan bayanların CRP, beyaz kan hücresi (WBC), insulin, glukoz, lipid profili, plazma total doku faktörü yolu inhibitörü (TFPI), doku faktörü (TF), plasminojen aktivatör inhibitörü?1 (PAI?1), doku plasminojen aktivatörü (t-PA) ve von Willebrand (vWF) düzeyleri degerlendirildi. GDM öyküsü olan bayanlar ile kontrol grubunu olusturan bayanların ortalama yası ve postpartum geçen süre arasında fark saptanmadı. Vucud kitle indeksi (VKI), bel-kalça oranı, vücut yag oranı, yag kitlesi GDM öyküsü olan bayanlarda yüksek bulundu. GDM öyküsü olan bayanlarda normal gebelik hikayesi olanlara göre yüksek açlık glukozu, 2. saat tokluk glukozu, total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserid saptanmıstır; ayrıca HOMA-IR, insulin GDM öyküsü olan bayanlarda yüksek saptandı. Kontrol grubu ile karsılastırıldıgında GDM'li bayanlarda CRP, WBC, fibrinojen, PAI?1, TF ve total TFPI daha yüksek idi. VKI `ne göre düzeltildiginde WBC, PAI?1 ve total TFPI GDM öyküsü olan bayanlarda yüksek kalmaya devam etti. Sonuç olarak bu çalısma GDM gibi diyabet gelisimi açısından yüksek risk grubunda olanlarda, endotel bagımlı hemostaz faktörleri ve inflamatuar faktörlerdeki artısın öncelikle saptanabilen belirteçlerden oldugunu göstermistir. Bu bulgular GDM öyküsü olan bayanlardaki vasküler ve kuagulasyon sistemindeki bozuklukların ortaya çıkmasında endoteliyal hasarın önemli rolünü destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Women with a history of gestational diabetes (p-GDM) are at increased risk of developing type 2 diabetes mellitus later in life, and therefore at increased risk for future cardiovascular disease. The aim of this study was to investigate the endothelium dependent hemostatic factors in women with pGDM. Cross-sectional analysis was performed in pGDM women minimum 3 months after delivery who were recruited from the diabetes outpatient clinic of our hospital. 80 women with pGDM were enrolled in the study. 45 healthy women served as control subjects. We analyzed CRP, WBC, insulin, glucose, lipid profile, PAI-1, vWF, TF, tPA, and total TFPI. Subjects with a pGDM and normal subjects did not differ in mean age or number of years postpartum. As expected BMI, waist-hip ratio, percent of body fat, fat mass were higher in the women with a history of GDM. The women with a pGDM had higher fasting glucose, postprandial glucose, total cholesterol, LDL-cholesterol and triglyceride levels than women with a history of normal pregnancy; HOMA-IR and fasting insulin were also higher in the pGDM group. Compared with the control group, women with a pGDM had higher levels of CRP, WBC, fibrinogen, PAI-1 and TFPI. After adjusting for BMI, WBC, PAI?1 and TFPI remained higher in the women with pGDM. In conclusion, this study demonstrates that the increase of endothelium dependent hemostatic factors and inflammatory markers may be one of the first detectable markers in high risk of diabetes, like those with a pGDM. These findings seem to strengthen the central role of endothelial damage in the activation of vascular and coagulation abnormalities in pGDM.