Helicobacter pylori gastriti tanısında yüksek rezolüsyonlu magnifiye endoskop ve standart videoendoskopun tanısal etkinliğinin karşılaştırılması
Comparision of high resolution magnifying endoscopy and standard videoendoscopy for the diagnosis of helicobacter pylori gastritis
  1. Tez No: 224496
  2. Yazar: CAN GÖNEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLKAY ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: yüksek rezolüsyonlu magnifiye endoskopi, helicobacter pylori, kromoendoskopi, indigokarmen, high resolution endoscopy, helicobacter pylori, chromoendoscopy, indigocarmine
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Helicobacter pylori (H.pylori), kronik gastritin en önemli nedenidir. Yapılan çalışmalarda standart videoendoskopik bulgular ve histopatolojik gastrit arasındaki ilişkinin zayıf olduğu rapor edilmiştir. Bu çalışmanın amacı yüksek rezolüsyonlu magnifiye endoskopinin histopatolojik gastrit tanısında yararlılığının araştırılması ve H.pylori gastriti tanısında standart videoendoskopun tanısal etkinliği ile karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya toplam 129 hasta dahil edilmiştir. Standart videoendoskopi ile eritem, erozyon varlığı, area gastrica belirginleşmesi ve nodülarite incelenmiştir. Standart endoskopi sonrası korpus küçük ve büyük kurvatur, mukozal mikrovaskülarite (regüler, belirsiz veya irregüler kolektör venüller) ve mikroyapı açısından yüksek rezolüsyon ile incelenmiştir. Antrum küçük ve büyük kurvatur, düzenli veya bozulmuş mukozal yapı açısından değerlendirilmiştir. Ek olarak 55 hastada indigokarmen ile kromoendoskopi uygulanmıştır. Yüksek rezolüsyon ile değerlendirilen bölgeler histopatolojk olarak incelenmiştir. Bozulmuş mikroyapının korporal H.pylori gastriti varlığında sensitivite ve spesifisite değerleri, sırası ile %93.9 ve %90.3 olarak bulunmuştur. Korporal gastrit tanısında hiçbir standart endoskopik bulgu %44.7'den daha yüksek sensitiviteye ulaşmamıştır. Antrumda bozulmuş mukozal yapının gastrit tanısında sensitivite ve spesifisitesi sırası ile %89.3 ve %65.2 olarak bulunmuştur. Standart videoendoskopik değerlendirmede antral eritem ve erozyonların sensitivitesi %69.9 ve %21.4 olarak saptanmıştır. İndigokarmen ile boyamanın ek tanısal katkısı sınırlıdır. Atrofi ve intestinal metaplazi gibi spesifik patolojik özellikler belirli mukozal mikroyapı tiplerinde görülmektedir. H.pylori gastriti tanısında yüksek rezolüsyonlu magnifiye endoskopi standart videoendoskopiye üstün olup spesifik histopatolojik özelliklerin tanımlanması mümkün gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Helicobacter pylori (H.pylori) is the primary cause of chronic gastritis. Studies investigating the relationship between standard videoendoscopic features and histopathologic findings of gastritis reported poor correlation. The purpose of this study was to compare standard videoendoscopy with high resolution magnifying endoscopy for the diagnosis of H.pylori gastritis and to determine whether histopathologic gastritis can be diagnosed based on findings at high resolution endoscopy. A total of 129 patients were enrolled into the study. Erythema, erosions, prominent area gastrica and nodularity investigated by standard endoscopy. After standard videoendoscopy, greater and lesser curvatures of corpus were studied by high resolution for mucosal microvascularity (regular, obscure or irregular collecting venulae) and microstructure. Greater and lesser curvatures of antrum were studied for well- or ill-defined mucosal pattern. Additionally, chromoendoscopy with indigocarmine staining performed in 55 patients. The sites observed by high resolution were assessed histopathologically. The sensitivity and specificity of impaired microarchitecture for corporal H.pylori gastritis were 93.9% and 90.3%, respectively. No standard endoscopic features showed a sensitivity of more than 44.7% for corporal gastritis. Considering the antrum, the sensitivity and specificity of ill-defined mucosal pattern for gastritis were 89.3% and 65.2%, respectively. Sensitivity of antral erythema and erosions by standard videoendoscopic examination were 69.9% and 21.4%. Indigocarmen staining has a marginal additional diagnostic efficacy. Specific pathologic features such as atrophy and intestinal metaplasia accumulate in particular microarchitectural patterns. High resolution magnifying endoscopy is superior to standard videoendoscopy for the diagnosis of H.pylori gastritis and identification of specific histopathologic features can be possible.