Malatya ve çevresinde romatizmal kalp hastalığı tanısı alan hastalarda HLA subgrupları, D8/17 ve CD19 B hücre tiplendirmesi ile romatizmal kalp hastalığı ilişkisi
The association of D8/17 and CD19 B cell typing with rheumatic heart disease of rheumatic carditis patients in malatya and neighbourhood
  1. Tez No: 224632
  2. Yazar: CAN CELİLOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMŞİT KARAKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Romatizmal kalp hastalığı, HLA DR subgrupları, D8/17, Akım sitometri, Rheumatic heart disease, HLA DR subgroups, D8/17, Flow cytometry
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Akut romatizmal ateş, grup A streptokokların etken olduğu üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası görülen otoimmün bir hastalıktır. ARA' in kronik sekeli olan Romatizmal Kalp Hastalığı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Otoimmünite ile ilişkili hastalıklardaki rolü nedeni ile HLA altgrupları ile ARA ve RKH ilişkisini inceleyen pek çok çalışma yapılmıştır. Çalışmamızda RKH bulunan hastalarda HLA alt grupları ve ülkemizde daha önce çalışılmamış olan HLA grubu dışı bir B lenfosit belirteci olan D8/17 proteini ilişkisini araştırmayı amaçladık.Gereç ve yöntem: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı ve Erişkin Kardiyoloji Anabilim Dalında RKH tanısı almış olan 35 çocuk ve 12 erişkin ile hasta grubunu, 35 sağlıklı çocuk ve 12 sağlıklı erişkin ile kontrol grubunu oluşturduk. Tüm vakalar ve kontrol grupları ekokardiyografi ile değerlendirildi, genetik analiz ile HLA tiplendirmesi yapıldı, akım sitometri yöntemi ile B lenfositlerde D8/17 proteini ekspresyonu çalışıldı.Bulgular: RKH bulunan hastalarda D8/17 eksprese eden CD19 hücre yüzdesi anlamlı yüksek olarak saptandı (p=0,013). RKH bulunan hastalar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında HLA DRB5 (p=0,007) ve DRB1*15 (p=0,008) ekspresyonunun anlamlı ölçüde artmış, DRB4 (p=0,049) ekspresyonunun ise anlamlı ölçüde düşük olduğu saptandı.Tartışma ve Sonuç: Bulgularımız HLA Klas 2 alt grupları ile RKH arasında ilişki olduğu tezini desteklemektedir. Bulgularımız D8/17 ekspresyonu ile RKH gelişimi arasındaki ilişkiyi göstermiştir. Vaka ve kontrol sayısının artırılacağı yeni çalışmalar ile sonuçlarımızın doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute rheumatic fever is a non-suppurative autoimmune complication of group A beta hemolytic streptococcal pharyngitis. Cardiac complications are significant in absence of secondary prophylaxis and lead to chronic and life threatening valvular heart disease. The chronic sequela of acute rheumatic fever, rheumatic heart disease is one of the leading causes of acquired heart diseases worldwide. Due to the association of HLA antigens with the autoimmune diseases, several studies investigating the association between the HLA antigens and the rheumatic fever/rheumatic heart disease have been performed. The aim of our study was to investigate the association of HLA antigens and a non HLA protein D8/17 with the rheumatic heart disease and its pattern of cardiac involvement.Material and method: A total of 35 children and 12 adult patients who have rheumatic heart disease and 35 healthy children and 12 healthy adult controls were included in our study. Medical history of rheumatic fever and follow-up were obtained from all patients and control group members. After physical examination, all patients and control group members were evaluated with 2D and colour coded echocardiography. Blood samples were taken from all patients and control group members and stored at -20 C0 for the DNA analysis. Another blood samples were taken and D8/17 expression of the B lymphocytes were examined via flow cytometry.Results: Percentage of the D8/17 expressing B lymphocytes of the case group were significantly higher than the control group (p=0,013). When compared with the control group, the HLA DRB5 (p=0,007) and HLA DRB1*15 (p=0,008) expression of the case group were significantly higher and the DRB4 expresssion of the case group was significantly lower.Discussion and Conclusion: Our findings support the association between HLA Class 2 subgroups and the rheumatic heart disease. Our findings showed the association between D8/17 expression and rheumatic heart disease. Further studies including higher number of patients and control group members should be performed for the confirmation of our results.