Acc mutant telomerik tekrarlarla transforme kluveromyces lactis hücrelerinde telomer devamlılığının mekanizması
The telomere lengthening mechanism in kluveromyces lactis organism transformed with Acc mutant telomeric repeats
- Tez No: 224702
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Telomer, rekombinasyon, alternatif telomer uzaması, antikanser ilaç hedefi, Telomere, recombination, Alternative lengthening of telomeres, anticancer drug target
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Telomerler ökaryotik kromozom uçlarında bulunan, DNA ve proteinden olusan yapılardır. Kanser ve insan esey hücreleri de dahil olmak üzere ölümsüz ökaryotik hücrelerde telomer devamlılıgı telomeraz enzimi ile saglanır. Ancak telomer boylarının devamlılıgının saglanmasında telomeraz enzimi dısında ?Alternatif Telomer Uzaması? olarak adlandırılan baska mekanizmaların da var oldugu düsünülmekte, ancak bu mekanizmalar hakkında çok az sey bilinmektedir. Çalısmamız, insan telomerik yapılarına benzerligi ile bilinen Kluyveromyces lactis modeliyle telomerazdan bagımsız telomer devamlılıgını ve bunun farmasötik önemini arastırmayı amaçlamıstır. Telomer, telomeraz ve bu enzimin etkilesimde bulundugu telomerik proteinler, umut verici antikarsinojenik ilaç hedefleri olarak degerlendirildiginden, sonuçlarımız, alternatif telomer uzaması mekanizmalarının, antikanser tedavi stratejilerinin hedefi olarak kullanılması konusunda yeni tartısmalar açacaktır.
Özet (Çeviri)
Telomeres are the DNA-protein complexes found at the ends of eukaryotic chromosomes. Most immortal cells, including cancer cells and human germinal cells maintain the telomeric length by the enzyme, telomerase. However, the telomeric length maintenance is also thought to be carried out by the pathways called ?Alternative Lengthening of Telomeres /ALT? other than telomerase but little is known about the mechanism of these alternative pathways. This thesis aimed to study telomeraseindependent telomere maintenance pathway and its pharmaceutical significance using the yeast Kluyveromyces lactis, as a model organism, with considerable similarity to human telomeres. Because of the telomere, telomerase and a number of telomerase-interacting proteins are currently considered as the potential targets of anticancer drugs, our results will trigger new discussions in relation to employment of these alternative telomere maintenence mechanisms as the targets of anti-cancer therapy strategies.