Kainik asit aracılı eksitotoksisitede hücresel redoks düzeyleri ve C-FOS mRNA ekspresyonu
C-FOS mRNA expression and cellular redox status in kainic acid induced excitotoxicity
  1. Tez No: 224701
  2. Yazar: SİNEM EZGİ TURUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYFER YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kainik asit, eksitotoksisite, c-fos, glutatyon, hücresel redoks potansiyeli, Real-time PCR, Kainic acid, excitotoxicity, c-fos, glutathione, cellular redox status, Real-time PCR
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Glutamat kaynaklı eksitotoksisite epilepsi, inme ve Alzheimer gibi SSS patolojilerinin altında yatan nörodejeneratif süreçlerde tetikleyici bir faktördür. Glutamat reseptörlerinin aşırı stimülasyonu; hücre içi Ca+2 düzeylerinin artışına, reaktif oksijen türlerinin üretimine ve c-fos gibi akut faz genlerinin aşırı ekspresyonuna neden olmaktadır. Glutamat analoğu olan kainik asit (KA) beyinde amigdala, korteks ve hipokampüs gibi bölgelerde eksitotoksisiteye neden olmaktadır. Beyindeki antioksidan kapasitenin az olması nedeniyle oksidatif strese karşı savunmada glutatyonun (GSH) önemi büyüktür. GSH biyosentez prekürsörü olan ?-glutamilsistein etil esteri (GCEE) beyinde GSH düzeylerini arttırmaktadır. Çalışmada Sprague-Dawley sıçanlar kullanılmış ve deneyler kontrol (n=5-8), akut KA (n=5-8), akut KA + GCEE (n=5-8), akut GCEE (n=5-8) olacak şekilde 4 grupta hipokampüs ve korteks dokuları kullanılarak yapılmıştır. KA ile indüklenen eksitotoksik beyin hasarında c-fos mRNA düzeylerinde görülen artış real-time PCR ile saptanmış ve GCEE'nin beyin GSH düzeylerine olan etkisi spektrofotometrik yöntemle gösterilmiştir. Sonuçlarımıza göre, kontrol grubu ile kıyaslandığında akut KA uygulaması alan grupta hipokampüs ve kortekste c-fos ekspresyon düzeyinin anlamlı bir şekilde arttığı gözlenmiştir. c-fos mRNA düzeylerindeki bu artış nöronal hücre ölümü ve nörodejenerasyonun erken bir belirteci olarak kullanılabilir. Yanı sıra, KA'e karşı GCEE uygulaması, akut KA grubu ile kıyaslandığında hipokampüs ve korteks GSH düzeylerinde anlamlı bir artışa neden olmuştur. Bu sonuçlar ışığında GCEE; beyin GSH düzeylerini arttırıcı etkisi nedeniyle nörodejeneratif bozukluklarda antioksidan tedavi amacıyla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Glutamate induced excitotoxicity is a triggering factor that causes neurodegeneration underlying CNS pathologies like epilepsy, stroke and Alzheimer?s disease. Overstimulation of glutamate receptors results in increased levels of intracellular Ca+2 , production of reactive oxygen species and overexpression of immediate early genes like c-fos. Kainic acid (KA) is an analogue of glutamate and can induce excitotoxicity in specific areas of brain like amygdala, cortex and hippocampus. Because of the inadequate antioxidant capacity of brain, glutathione (GSH) is highly important for defense against oxidative stress. ?-glutamilcysteine ethyl ester (GCEE) , GSH biosynthesis precursor, can upregulate GSH levels in brain. In this study, Sprague-Dawley rats were used and divided into four groups as control (n=5-8), acute KA (n=5-8), acute KA + GCEE (n=5-8) and acute GCEE (n=5-8). To investigate the effects of KA and GCEE, the levels of GSH and c-fos mRNA expressions were measured in rat brain cortex and hippocampus using spectrophotometric, and real-time PCR methods, respectively. Our results show that acute KA treatment significiantly upregulates expression of c-fos in hippocampus and cortex when compared to control group. GCEE treatment against KA causes significant increase in GSH levels in cortex and hippocampus when compared with acute KA group. Therefore, we conclude that the up-regulated levels of c-fos mRNA can be used as an early biomarker of neuronal death and neurodegeneration. In addition, GCEE treatment may be helpful as a potential antioxidant agent because of its upregulating effect on brain GSH levels against neurodegenerative processes triggered by KA.