Sistem B ve lateral kompaksiyon kanal dolgu tekniklerinin in vivo ve in vitro koşullarda karşılaştırmalı olarak incelenmesi
In vivo and in vitro comparison of system B and lateral compaction root canal filling techniques
- Tez No: 224708
- Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ AKTENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sistem B kanal dolgu teknigi, lateral kompaksiyon kanal dolgu teknigi, lateral kanallar, kanal dolgu içerigi, System B root canal filling techniques, lateral compaction canal filling techniques, lateral canals, root canal filling materials
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kök kanallarının doldurulmasında güta-perka ve kanal patının birlikte kullanıldıgı birçok teknik bulunmaktadır. Günümüzde gelistirilen çok sayıda teknik olmasına karsın lateral kompaksiyon bunların içinde halen en çok kullanılan ve kabul görenidir. Ancak lateral kompaksiyon tekniginde; yüzey adaptasyon eksikligi görüldügü, güta-perka konların birlesiminin yetersiz oldugu ve spreaderların bos alanlar olusturdugu bildirilmektedir. Lateral kompaksiyon ile elde edilen güta-perka yıgını homojen degildir. Ayrıca teknigin içerdigi kanal patı miktarının fazla oldugu da bilinmektedir. Termoplastik güta-perka kanal dolgu tekniklerinden biri olan Sistem B, uygulanacak ısıyı monitöründen görebildigimiz bir ısı kaynagına ve ısı kaynagının ucunda yer alan bir tepiciye sahiptir. Tepici ile ısıyı güta-perkaya iletip aynı zamanda vertikal yönde sıkıstırmaktadır. Bu islem ile kanalın apikal kısmının dolgusu tek bir harekette gerçeklesmektedir. Sistem B vertikal kompaksiyon tekniginin gelistirilmis seklidir, kullanımı ile uygulama zamanını azalttıgı iddia edilmektedir. Sistem B ve lateral kompaksiyon tekniklerini, yapay olarak hazırladıgımız lateral kanalların doldurulması üzerindeki etkinliklerini, kanal dolgusunun homojen olup olmadıgını belirlemek amacıyla kanal dolgu içerik miktarlarını in vitro olarak karsılastırdık. İn vivo olarak da alt molar dislerde iki teknigin uygulama zamanlarını karsılastırdık, klinik ve radyografik olarak 18 aylık kontroller gerçeklestirdik. Çalısmalarımız sonucunda lateral kanalların doldurulması açısından iki teknik arasında bir farklılık bulamadık. Kanal dolgu içerigi açısından Sistem B'deki güta-perka miktarının lateral kompaksiyona göre fazla bulduk. In vivo çalısmamız sonucunda klinik uygulama zamanları arasında bir farklılık bulamadık. Yapmıs oldugumuz klinik ve radyografik gözlemler sonucunda iki teknikte gerçeklesen iyilesmis lezyonlu disler arasında sayıca bir farka rastlamadık. Sistem B teknigi ile elde edilen kanal dolgusunun gütaperka içeriginin fazla oldugu ve teknikte homojen bir dagılım gerçeklestigi ancak alt molar dislerde uygulama zamanı açısından bir farklılık olusturmadıgı görüsündeyiz. Ayrıca lateral kanalların doldurulmasında bu teknigin lateral kompaksiyona göre bir üstünlügü olmadıgını düsünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Many techniques are used to obturate root canals with gutta-percha and root canal sealer. Though many techniques have been introduced, cold lateral compaction technique is still mostly accepted and used. However, lateral compaction lacks adaptation to root canal surface, creates insufficient unified mass of gutta-percha and leaves spreader tracks and voids. Gutta-percha mass in lateral compaction is not homogenous. And volume of sealer in this technique is found to be too much. System B is a thermoplasticized gutta-percha technique with a heat source that can monitor the temperature and a plugger to deliver the heat. Heat is introduced into gutta-percha with the plugger with vertical compaction. The whole apical filling is completed within this process. System B is an improved technique for vertical compaction and is claimed to reduce the obturation time. The efficiacy of System B and lateral compaction technique to fill lateral canals were compared using artificially created lateral canals. Two techniques have also been compared in vivo with lower molar teeth for application time spent and periodically examined for 18 months both clinically and radiographically. Results of our study didn?t show any significant difference by terms of filling lateral canals. Gutta-percha percentage of System B was greater then lateral compaction. In vivo part of the study didn?t show significant difference in clinical application time. Clinical and radiographic examination didn?t show any difference betweeen the theeth with periapical lesions that has been healed. Results of our study shows that the percentage of gutta-percha in System B is greater and homogenous but doesn?t have a difference in clinical application time. Also, System B doesn?t have an advantage on filling of lateral canals then lateral compaction technique.