Tavşan karotid arterinde intimal kalınlaşma ve vasküler reaktivite üzerine C vitamini tedavisinin etkileri
Effects of vitamin C treatment on intimal thickening and vascular reactivity in rabbit carotid artery
  1. Tez No: 224709
  2. Yazar: MEHMET ZUHURİ ARUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT ÜSTÜNES
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: aterosklerozis, c vitamini, intimal kalınlaşma, vasküler düz kas hücresi, izole organ banyosu, nitrik oksit, MMP, farmakoloji, Atherosclerosis, intimal thickening, vitamin C, isolated organ bath, vascular smooth muscle cell, nitric oxide, MMP, pharmacology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
İntimal kalınlaşma ateroskleroz gelişim sürecinde çok önemli bir aşamayı oluşturur. Süreçte kontrol dışı vasküler düz kas proliferasyon ve migrasyonu ile endotel fonksiyon bozukluğu görülür. Askorbik asit (C vitamini) insanlar ve primatlar için eksojen olarak alınması gereken esansiyel bir vitamindir. Etkin antioksidan özellikleri olan C vitamini kollajen sentezi gibi önemli fizyolojik olaylarda rol oynar. Eksikliği bir bölümü vasküler hastalıklarla ilişkili ciddi komplikasyonlara neden olur. Bu araştırmada C vitamini tedavisinin intimal kalınlaşma ve intima gelişmiş arterlerdeki vasküler reaktivite değişiklikleri üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Normokolesterolemik diyetle beslenen tavşanlarda karotid arter çevresine silikon bir yaka yerleştirildi ve 3, 7 ve 14 gün süreyle 150 mg kg-1 gün-1 C vitamini veya plasebo tedavisi uygulandı. Yaka yerleştirilmesi 7. günde intimal kalınlaşmaya neden oldu ve 14. günde intima kalınlığını ve intima/medya oranını anlamlı düzeyde artırdı. C vitamini tedavisi intimal kalınlaşmayı inhibe etti ve intima/medya oranını anlamlı bir şekilde azalttı. Asetilkolin (ACh)'ye karşı verilen endotelyuma bağımlı gevşeme yanıtları yaka uygulanmasını izleyen 3. ve 7. günlerde azaldı. Bununla birlikte, yaka 14. günde ACh'ye karşı verilen gevşeme yanıtlarını değiştirmezken, C vitamini tedavisi 14. günde hem normal hem de yaka uygulanmış arterlerde ACh'ye karşı gevşeme yanıtlarını anlamlı düzeyde artırdı. Yaka KCl, fenilefrin ve 5-HT'ye karşı kontraktil yanıtlardaki azalmanın gösterdiği gibi arterin kasılma kapasitesini azalttı. Ayrıca, yaka uygulanması fenilefrine karşı duyarlığın azalmasına neden olurken, serotonine karşı duyarlığı artırdı. Ondört gün süreli C vitamini tedavisi tüm kastırıcı agonistlere karşı kontraktil yanıtlardaki değişikliği tam olarak normalize etti ve fenilefrine karşı azalan duyarlığı restore etti. MMP-9 ekspresyonu yaka uygulanmasından 3 gün sonra arttı ve 7. güne kadar bu düzeyde kaldı. Ayrıca, yaka yerleştirildikten 14 gün sonra MMP-2 ekspresyonu da arttı. C vitamini tedavisi yaka uygulanmış arterlerde MMP-9 ekspresyonunu etkilemedi, fakat MMP- 2 ekspresyonunu anlamlı şekilde azalttı. Bulgularımız C vitamini tedavisinin aterosklerozun erken dönemlerinde sadece antioksidan özellikleriyle değil, hücredeki sinyal mekanizmalarındaki olası rolüyle de yararlı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Intimal thickening is a crucial step in development of atheroslerosis. Uncontrolled vascular smooth muscle cell proliferation, migration and endothelial dysfunction involve in this process. Ascorbic acid (vitamin C) is an essential vitamin whose exogenous intake is necessary for human beings and primates. Ascorbic acid has efficent antioxidant properties and it involves important physiological processes such as collagen synthesis. Its defiency leads to serious complications some of which is associated with vascular diseases. The aim of this study was to investigate the effects of vitamin C treatment on intimal thickening and vascular reactivity changes of intima bearing arteries. Rabbits fed with a normocholestrolemic diet were subjected to perivascular silicon collar placement and treated with or without (150 mg kg-1 day-1) vitamin C for 3, 7 and 14 days. Collar placement resulted in intimal thickening after 7 days and significantly increasing intima/media ratio after the day 14. Vitamin C treatment significantly inhibited intimal thickening and decreased intima/media ratio on the 14th days. Endothelium-dependent relaxations to acetylcholine (ACh) were decreased in collared arteries on the 3th and 7th day after collar implantation. However, while collar did not affect relaxant responses to ACh on the 14th days, vitamin C treatment significantly increased maxiumum relaxations both normal and collared carotid arteries on the 14th days. The collar decreased the capacity to develop force in the artery, as indicated by the decrease in contractile responses to KCl, phenylephrine and 5-HT. In addition, collar placement decreased sensitivity to phenylephrine, but increased sensitivity to 5-HT. Vitamin C treatment for 14 days fully normalized changes in contractile responses to all agonists and also restored sensitivity to phenylephrine. MMP-9 expression increased after 3 days of collar placement and remained in this level until the day 7th. In addition, there was a marked increase of MMP-2 expression after 14 days after the collar placement. Oral treatment with vitamin C did not effect MMP-9 expression but significantly reduced MMP-2 expression in collared arteries. Our findings indicate that vitamin C may have potential beneficial effects on early stages of atherosclerosis possibly due to its antioxidant properties but also with its possible role in signalling mechanisms in the cell.