İnley destekli adeziv köprülerde farklı kavite dizaynlarının ve farklı materyallerin stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar stres analiz yöntemi ile incelenmesi
The study of effect of inlay retained different cavity designs and different materials in adhesive fixed partial dentures to the stress distribution using finite element stress analysis method
- Tez No: 224775
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KESİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İnley köprüler, Sonlu elemanlar analizi, Porselen materyalleri
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada inley tutuculu adeziv köprü tasarımlarında farklı dizaynların ve farklı materyallerin fonksiyonel kuvvetler altında oluşturdukları stres miktar ve lokalizasyonu incelenmiştir. İnceleme için bilgisayar destekli dizayn ve sonlu elemanlar stres analiz yöntemlerinden yararlanılmıştır.Mandibular II.premolar ve II.molar dişin destek olarak kullanıldığı inley tutuculu adeziv köprü dizaynları modellenmiş ve analize tabi tutulmuştur.Modelleme ve sonlu elemanlar stres analizi için Dual Pentium III 1000 MHz, 512 MB Ram (Dell Precision 420,USA) bilgisayar ortamında COSMOS ve Pro/Engineer 2000i (MA;USA)'den yararlanılmıştır. Sınır koşulları, yükleme ve matematiksel modelin oluşturulması Pro/Engineer 2000i ile gerçekleştirilmiştir. Bundan elde edilen çıktı COSMOS programda kullanılarak analiz edilmiş ve stres dağılım ve miktarları hesaplanmıştır.Cerec, Dicor, IPS Empress, IPS e-max ZirPress, temel metal alaşımı destekli porselen, In-Ceram porselen, IPS- Empress 2 porselen olmak üzere yedi farklı porselen ve SR Adoro/Vectris fiber destekli kompozite ait köprü tasarımları ve D-M, DO-MO ve MOD-MOD olmak üzere üç farklı kavite dizaynı tasarımı hazırlanmıştır. Köprünün sentrik noktasına 450 N vertikal kuvvet uygulanmıştır. Ana model, II.premolar diş ve II.molar dişte oluşan stresler von Mises kriterlerine uygun olarak hesaplanmış ve renkli gösterimlerle belirtilmiştir.Çalışmanın sonuçlarında; farklı restoratif materyallerin ana modelde, destek dişlerde stres miktarını önemli ölçüde etkilediğini, lokalizasyonda ise genelde farklılık göstermediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the amount and the localization of stress are studied that are formed by different designs and different materials in inlay fixed partial dentures designs under functional forces. For this study; computer supported design and finite elements stress analysis methods have been used.Mandibular II.premolar and II.molar teeth used for support to the inlay adhesive fixed partial dentures designs that are modeled and analyzed. For modeling and finite elements stress analysis, COSMOS ve Pro/Engineer 2000i (MA; USA) is used in the computer environment Dual Pentium III 1000 MHz, 512 MB Ram (Dell Precision 420,USA). The conditions for limit, installation and the development of the mathematical model are implemented by using Pro/Engineer 2000i. The output of the previous operation is analyzed using COSMOS thus the distribution and the amount of stress is calculated.Seven different porcelains as Cerec, Dicor, IPS Empress, IPS e-max ZirPress, metal supported porcelain, In-Ceram porcelain, IPS- Empress 2 and SR Adoro/Vectris fiber supported composite and three different cavity designs as D-M, DO-MO and MOD-MOD have been prepared. 450N vertical force has been applied on the sentrik point of the bridge. Main model, the stresses that are formed on II.premolar tooth and II.molar tooth have been calculated appropriate as the Von Misses criterions and specified in the colorful notation.The consequents of the study; in main model restorative materials affect the amount of stress on support teeth with significant measure but in localization it is found that no difference pointed out generally.