Histerektomi olan kadınlarda eşler arası uyumun incelenmesi
Examination of adjustment between couples in women who had hysterectomy
- Tez No: 224829
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜMRAN SEVİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Psikoloji, Nursing, Obstetrics and Gynecology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Histerektomi, esler arası uyum, evlilik, hysterectomy, dyadic adjustment, marriage
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalısma Histerektomi olan kadınlarda esler arası uyumun incelemesi amacıyla Mayıs- Agustos 2006 tarihlerinde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Dogum Anabilim Dalı Jinekoloji Kliniginde tanımlayıcı olarak yürütülmüstür. Arastırmanın evreni, jinekoloji kliniginde 2005 yılında histerektomi olan 600 kadın, örneklemini ise olayın görülüs sıklıgı yöntemi ile hesaplanarak bulunan 82 kadın olusturmustur. Verilerin toplanmasında Spanier'in (1976) gelistirdigi, geçerlik ve güvenirligini Fısıloglu ve Demir'in (2000) yaptıgı 32 maddelik ?Çiftler Uyum Ölçegi? kullanılmıstır. Ölçekten alınan puan ne kadar yüksekse iliskinin kalitesi o denli iyi olarak degerlendirilmektedir. Kadınların histerektomi öncesi ve sonrası ölçek puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark elde edilmis, kadınların sosyodemografik özellikleri ile ölçek puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir iliski saptanmamıstır. Sonuç olarak histerektomi olan kadınların sosyodemografik özellikleri ne olursa olsun esleri ile aralarındaki uyum histerektomiden etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive research was done for searching dyadic adjustment at women who had hysterectomy at Ege University The Hospital of Faculty of Medicine, Obstetrics and Gynecology Department and policlinic between the dates of May 22 ? August 14 2006. In 2005, 600 women had hysterectomy at this gynaecology department. This research sampling which calculated by repeating of realizing event method is 82 women. ?Dyadic Adjustment Scale? developed by Spanier (1976) which has 32 item and validity and reliable was done by Fısıloglu and Demir (2000) was used for collective of data. According to scale high point means that the quality of relation. Womens average pre and post hysterectomy points was found statistically meaningfull but average Dyadic Adjustment scale points and demographic characteristic?s relation was not found statistically meaningfull. Finally, women who have hysterectomy and different demographic characteristics dyadic adjustment effect from hysterectomy.